Tomáš Prouza: Dalších několik měsíců půjdou ceny u potravin spíše dolů než nahoru

27. března 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Tomáš Prouza. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. V rozhovoru nám prozradil, jestli čokoláda podraží o desítky procent. Budou letošní Velikonoce druhými nejlevnějšími a vyplatí se ještě jet nakoupit potraviny do Polska?

Podle Prouzy se výrobci čokolády snaží mezi lidmi vyvolat pouze paniku. „Viděli jsme to už několikrát, před dvěma lety: dojde pšenice, mouka a chleba bude stát 200 korun. Je to velmi podobný příběh. Cena kakaa roste. Na druhou stranu do ceny čokolády vstupuje cena mléka, energií při výrobě, lidská práce. Takže sice vám vzroste základní surovina, ale ten dopad na cenu může být tři, pět, sedm procent. Navíc čokoláda, která se dostane na pult dneska nebo za měsíc je vyrobena z levného kakaa a ten dopad přijde třeba až za rok. To, co vidíme je spíše snaha výrobců, aby mohli říkat, že nemohou zlevnit,“ uklidňuje situaci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Levnější Velikonoční hodování

Letošní Velikonoce by měly být podle posledních informací druhými nejlevnějšími v historii. Meziroční propad cen typických velikonočních potravin je prý mimořádný. Zlevnilo například máslo i vejce. Podle Prouzy bude pokles cen pokračovat i v následujících měsících. „Ceny potravin se snižují, už za leden, únor to bylo – 5,5 % oproti únoru 2023 a pokles má bezpochyby kam pokračovat. Vidíme, jak klesají ceny většiny zemědělských komodit, kromě zmíněného kakaa, to se musí rychle začít projevovat i v cenách dodavatelů. Takže zlevňování na začátku roku nebyla výjimka, ale dalších několik měsíců půjdou ceny spíše dolů než nahoru,“ popsal.

Dají se dlouhodobě udržet stávající ceny potravin na sumách, na kterých jsou teď? „Dají, jenom možná musíme být mnohem přísnější v tom, jak používá český stát národní dotace. Dneska se naprostá většina peněz jen projí a stát za to ani nic nechce,“ uvedl Prouza s tím, že například za dvě miliardy korun by měl stát požadovat vyšší kvalitu, nebo nižší cenu.

Nákupy v Polsku se přestávají vyplácet

Hodně se v posledních týdnech objevují zprávy, že nákupy v Polsku pro Čechy už nebudou tolik výhodné. Po Velikonocích by se tam měla zvýšit daň z přidané hodnoty na základní potraviny, a to z nuly na pět procent. Podle Prouzy už dnes vidíme, že nákupy u sousedů nejsou tak výhodné. „To DPH to jenom možná zvýrazní. Poslední několik měsíců potraviny v Česku zlevňují. V Polsku pořád o zhruba tři až pět procent zdražují. Zpátky zavírají nůžky, které jsme tady měli a zároveň směnný kurz mezi korunou a zlotým je mnohem méně výhodný, než byl před rokem. Když si to člověk sečte, připočte si k tomu čas, pokud nebydlí těsně za hranicí, tak nakonec už není levnější do toho Polska jet. Jedině, kde lidi pořád bohužel hodně ušetří jsou cigarety, protože česká spotřební daň je úplně jiná než v jeho okolí,“ uzavřel prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme