Zátopek na Oscarech: O zlatou sošku bude bojovat Ondříček

11. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

MARTHA ISSOVÁ, VÁCLAV NEUŽIL (Foto ČTK)

Do kategorie Nejlepší český film pošle Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) snímek režiséra Davida Ondříčka Zátopek, aby bojoval o Oscara. Pokud by tento film, který pohltil nejednoho českého diváka, zvítězil, stal by se tak čtvrtým československým a druhým českým filmem, kterému se to od roku 1929 podařilo. S informacemi přišel Blesk.

Ceremoniál 94. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je naplánován na 27. března 2022 a už 8. února 2022 budeme znát, zda se mezi nominované v kategorii Nejlepší zahraniční film dostal i Ondříčkův Zátopek. Životní příběh českého olympijského šampióna Emila Zátopka ukázal úspěšný režisér za pomoci Václava Neužila a Marthy Issové, kteří se zhostili hlavních rolí Emila Zátopka a Dany Zátopkové.

Akademici letos vybírali ze 13 českých hraných, dokumentárních i animovaných filmů. Za filmem Zátopek se umístily v abecedním pořadí filmy Atlas ptáků a Myši patří do nebe. Drama Zátopek přibližuje osobnost nejslavnějšího českého atleta a čtyřnásobného olympijského vítěze, který dodnes inspiruje sportovce po celém světě.

“Je to téměř klasický příběh outsidera a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, zarputilého a nezlomného, který se stal legendou, říká režisér Ondříček o svém díle.

Zlatou sošku z řad českých a československých filmů zatím získal v roce 1965 Obchod na korze, o dva roky později Ostře sledované vlaky a v roce 1996 film Kolja. Z nominovaných můžeme jmenovat Lásky jedné plavovlásky, Vesničko má středisková nebo například Obecná škola.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme