Bob Dylan převzal ve Stockholmu Nobelovu cenu za literaturu

1. dubna 2017·Celebrity·Redakce

Bob Dylan (Foto: ČTK)

Americký hudebník Bob Dylan v sobotu odpoledne s několikaměsíčním zpožděním převzal ve Stockholmu Nobelovu cenu za literaturu. Švédské televizi SVT to potvrdil člen výboru Švédské akademie Horace Engdahl. Dylan si vymínil, že medaili a diplom přijme na soukromém setkání bez přítomnosti médií.

Že si pětasedmdesátiletý Dylan Nobelovu cenu převezme o tomto víkendu, se vědělo, nebylo ale jasné, kdy přesně se setkání se zástupci Švédské akademie uskuteční. Engdahl večer švédské televizi SVT potvrdil, že se tak stalo dnes odpoledne.

Do Švédka Dylan tento víkend zavítal kvůli dvěma koncertům v hlavním městě. První z nich začal v sobotu v 19:30 SELČ, druhý se uskuteční v neděli. Švédská média v uplynulých dnech spekulovala, že by na těchto akcích mohl zaznít i projev, který je podmínkou toho, aby Dylan obdržel osm milionů švédských korun (22,6 milionu Kč), které jsou odměnou pro každého z oceněných. Stálá tajemnice Švédské akademie Sara Daniusová ale už ve středu uvedla, že Dylan v příštích dnech ve Švédsku proslov nepřednese. Později prý pošle nahrávku s projevem. Nahrávku místo přednášky přímo ve Švédsku v roce 2013 ze zdravotních důvodů zaslala i kanadská spisovatelka Alice Munroová.

Po dvou víkendových koncertech ve Stockholmu má čerstvý držitel Nobelovy ceny v plánu koncerty v Oslu, Kodani a ve švédském Lundu. Následně zamíří do Německa, kde zahraje fanouškům v Hamburku, Lingenu a Düssledorfu. Dylan se odmítl zúčastnit tradiční recepce a ceremonie na stockholmské radnici, která se konala loni 10. prosince, v den výročí smrti Alfreda Nobela. Uvedl tehdy, že mu v tom brání závazky.

Pětasedmdesátiletý Dylan, vlastním jménem Robert Allen Zimmerman, je prvním písničkářem, který prestižní Nobelovu cenu dostal. Švédská akademie ho vyznamenala za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství. Akademie se setkala s rozporuplnými reakcemi na toto své rozhodnutí. Zatímco někteří nevšední výběr hudebníka uvítali, jiným připadal absurdní.

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme