Josef Kemr by slavil 99. narozeniny. Tajil nemanželského syna, nesnášel komunisty a miloval kočky i hudbu

21. června 2021·Celebrity·Barbora Turková

Josef Kemr (Foto: ČTK)

Herec Josef Kemr by 20. června oslavil 99. narozeniny. S legendárním představitelem Bohouše ze seriálu Chalupáři to ale nebylo vůbec jednoduché. Herec byl silně nábožensky zaměřený a otevřeně dával najevo, kdo mu není při chuti.

Silně nábožensky založený a zásadový, pro mnoho lidí morální autorita. Takový byl legendární Josef Kemr, který se netajil tím, že nenáviděl komunisty. Dokonce dvakrát veřejně vystoupil proti okupaci v roce 1968. Navíc miloval Boha a svou víru neskrýval. Odvaha mu rozhodně nechyběla. Když mu chtěli udělit titul Zasloužilý umělec, napsal na ÚV KSČ dopis, ve kterém psal: “Nahý jsem přišel na svět a nahý chci z tohoto světa odejít. Nenavykl jsem byzantským způsobům, abych ruku, která bije, ještě políbil a poděkoval.

I kvůli tomu měl omezenou uměleckou činnost a jeho práce byla přehlížena. Pro režiséry, kteří jej chtěli obsadit, to znamenalo velkou námahu a užití důvtipu, aby si jej prosadili. Své by o tom mohl vyprávět třeba Jiří Menzel, který mu chtěl svěřit roli dědy Komárka ve snímku Na samotě u lesa. Když přes příslušné stranické orgány cesta nevedla, Menzel lišácky slíbil, že roli přeobsadí, když mu dodají jiného herce, který umí hrát na violu, odpovídá věkem, umí kosit trávu a sít obilí. Nikdo jiný než Josef Kemr prostě nebyl.

Syn jakoby mu z oka vypadl

Zadostiučinění se herci dostalo až v roce 1989. Za celoživotní mistroství v činohře byl odměněn čestnou Cenou Thálie (1993). “Nikdo se v něm pořádně nevyznal. Jisté bylo, že miloval hudbu, kočky a jeviště,” řekla o něm jeho kolegyně Luba Skořepová. Lásky měl dvě, ale děti nikdy neměl. Jeho první žena byla o jedenáct let starší herečka a režisérka Eva Foustková.

Po její smrti v roce 1977 zaplnila prázdné místo po Kemrově boku o dvacet let mladší herečka a asistentka Národního divadla Marika Skopalová. Ve vysokém věku se ale herec dozvěděl, že má nemanželského syna. Testy DNA nebyly potřeba, syn Vladimír mu byl neskutečně podobný. Potkali se prý třikrát, ale vždycky to byla spíše náhoda. Potřetí už věděli, kdo jsou a povídali si o přírodě, kterou oba měli velmi rádi.

Na sklonku života onemocněl Josef Kemr zákeřnou rakovinou a trpěl bolestmi. Se smrtí byl ale smířený a velmi zajímavě se na ni připravoval. “Pepíček míval zvláštní nápady. Jednou se třeba chystal na smrt tak, že nějakou dobu spal v rakvi,” prozradila kdysi Helena Růžičková. “Jednoho dne budu ležet na nejvyšším místě hřbitova a budu se navždy kochat tím nádherným výhledem do kraje,” říkával herec. Zemřel 15. ledna 1996 ve věku 72 let.

Celebrity - další články

Doporučujeme