Helena Růžičková by oslavila 85. narozeniny! Legendární herečka měla předtuchu o vlastní smrti

13. června 2021·Celebrity·Barbora Turková

Helena Růžičková ve filmu Slunce, seno a pár facek (Zdroj: se souhlasem Filmové studio Barrandov)

Helenu Růžičkovou si diváci zamilovali. Nejen v komediálních filmových sériích Slunce, seno nebo Hogo fogo Homolka, ale i pohádkách jako Tři oříšky pro Popelku či Dívka na koštěti. Život legendární herečky ale pohádku moc nepřipomínal.

Fenomenální herečka předpověděla svou vlastní smrt. 4. ledna 2004 podlehla následkům rakoviny plic a závěť zřejmě žádnou nenapsala, protože s vnučkami, kterým připadlo dědictví, se léta nevídala stejně jako s bývalou snachou Helenou. Přestože Helena Růžičková byla svá, mezi kolegy byla oblíbená. Zvláště jako herečka si na poli československé filmografie získala jasné místo rázných žen. Komediální talent jako měla ona nedostal do vínku jen tak někdo.

V životě to ale oblíbená dáma neměla vůbec jednoduché. V roce 1999 zemřel její milovaný syn Jiří Růžička mladší, který čelil dlouhodobým problémům spojené s obrovskou obezitou. Za sebou měl několik infarktů, praskl mu vřed na dvanácterníku, osudnou se mu stala poslední mrtvice. I jeho matka byla vášnivou kuřačkou. Rakovinu plic jí lékaři diagnostikovali v roce 2002, dva roky předtím, než nemoci podlehla. Za sebou měla neuvěřitelných 28 chemoterapií, které zvládla díky knihám, které v průběhu nemoci psala.

View this post on Instagram

A post shared by @helena_ruzickova_vzpominka

V září 2003, necelé čtyři měsíce před její smrtí, zemřel její manžel Jiří Růžička starší, který podlehl dlouhé nemoci. Pár spolu strávil čtyřicet let života. Když Jiří věděl, že se blíží jeho smrt, chtěl, aby se o nemocnou Helenu měl, kdo starat. Proto svolil k tomu, aby se provdala za dlouholetého kamaráda Václava Glazara.

Svatba se měla konala 7. ledna 2004, ale herečka přesunula veselku na 3., protože tušila, že by se pozdějšího data nemusela dožít. I tak se ale svatba nekonala. Helenu několik dní před tím uvedli do umělého spánku kvůli silným bolestem a selhávání orgánů. Nezemřela nakonec přímo na rakovinu, ale na selhání ledvin.

Zničily její památku

Milionové dědictví nakonec spadlo do klína jejím vnučkám Kamile a Lucii, které měl syn Jiří s manželkou Helenou. S tou prý herečka několik let nevycházela a po smrti syna s ní i vnučkami přetrhala rodinné vazby. Proslýchalo se, že žádná snacha nebyla Heleně Růžičkové dost dobrý. Rodinné spory byly důvodem, proč se na poslední chtěla vdát, aby dědictví nepřipadlo rodině po zesnulém synovi.

Ke svatbě nakonec nedošlo a Glazar se nějaký čas po hereččině smrti vyjádřil ke snaše. “Pošlapala celou její památku. Vyhazovala její věci, oblečení, fotografie. Nemusíte někoho milovat, chovat k němu city – i to se stává. Ale když mi do klína spadne milionové dědictví jako jejím dcerám, snažím se chovat aspoň slušně,” rozčiloval se herec, který v roce 2018 zemřel.

Celebrity - další články

Doporučujeme