Lilia Khousnoutdinová: Hledání správné ženy je toxické, šablona nevyhovuje všem. Místo podpory se pomlouváme

10. července 2023·Celebrity·Barbora Turková

Lilia Khousnoutdinová (Zdroj: Profimedia)

Hostem podcastu Trefa do Černé(ho) byla publicistka, historička, pohanská kněžka zakladatelka nadačního fondu, iniciátorka osvětových programů a kampaní zaměřených na rovné příležitosti žen a mužů i zakladatelka vzdělávacího portálu Lilia Khousnoutdinová. V rozhovoru s Lucií Černou si povídaly o sebepřijetí nebo o tom, že je velká škoda, že se mezi sebou moc nepodporují.

Když si lidé zadají do internetového vyhledávače jméno Lilia Khousnoutdinová, vyběhnou jim odkazy na eshop, šperky, děti či manžela Karla Janečka. „Moje primární role je to, že jsem matka. Nejvíce času mi zabírá nadační fond, který roste, z čehož mám velkou radost. Navrhování šperků a šatů je něco, co mi dělá radost,” popisuje se Khousnoutdinová, která studovala na Oxfordu. Tématu, kterému se věnovala, byly české restituční zákony a k tomu související hranice identity. „Souviselo to s tím, že moje rodina pochází z východu Tatarstánu a za minulého režimu byla odsunuta do pracovního táboru, což zanechalo rány na těle i na duši, protože nepřežili všichni. Celý ten koncept, jak komunistické a socialistické režimy fungovali, jak zkolabovali a jak pak přecházeli do demokracie, se mě dost týká. Ale v tu dobu jsme bydleli už v Česku, tak mi české restituční zákony přišly bližší,” vysvětluje svůj záměr kněžka, která je v Česku od roku 1995. „Nebydleli jsme zde celou dobu, stěhovali jsme se do Francie, byla jsem v USA a v 16 jsem odletěla do Anglie.

Na webu Khousnoutdinová píše ‘Podstatou života je milovat a tvořit. Každá z žen má svůj unikátní způsob, jedna žena může mít tisíce tváří’. Hledání správné ženy je velmi toxickým zvykem, protože jakákoliv šablona nebude vyhovovat všem. Je škoda, že se místo podpory a oceňování jinakosti pomlouváme a kritizujeme. Je to něco, co způsobuje hodně trápení a ušlých příležitostí, protože tam, kde bychom se mohly od druhé něco naučit a zajímavě spolu spolupracovat právě díky tomu, že jsme jiné, tak se stavíme k tomu, že je to špatně. Je to vidět i v mateřství, protože pro různé ženy jsou různé kombinace, kolik pracují a jsou doma, jsou správné. Tam je kritika hodně toxická. Je to o tom se potkávat, zkoušet různé modely a mluvit o tom. Velmi přínosné je se osobně potkat s někým, kdo nás irituje. Zjistíme, že je to také člověk a že jinakost nemusí být ohrožující, ale zajímavá,” vysvětluje kněžka.

Sebepřijetí je i o tom, že můžeme být laskaví vůči ostatním

Velké téma je pro kněžku sebepřijetí. Třeba i v tom smyslu, že s věkem máme více vrásek nebo se ženské tělo mění po porodu. „Sebepřijetí vlastního života je i základem toho, abychom mohli být laskaví vůči ostatním. Vnímám v tom i ten přesah, že to není jen o sebelásce, ale že i já může být zdravým článkem toho celku,” říká Khousnoutdinová, která je přesvědčená, že sociální sítě nám jako lidem, ale především mladým lidem, nedělají moc velkou dobrotu.

Její nejstarší syn, kterému teď bude 12 let, třeba instagram nemá. „Vysvětlila jsem mu, proč si myslím, že to není dobré a proč si myslím, že by se měl zajímat o jiné věci. Občas se dívá na Youtube, ale bavíme se o tom, co tam vidí a že ne všechno, co tam, kdo říká, je pravda. Je to složité, ale snažila jsem se mu vysvětlit i na svém příkladu, jak to přebírají média a co jsou schopni z toho udělat a jak to nám jako rodině ublížilo. Myslím, že tomu dost rozumí,” myslí si Khousnoutdinová.  Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

 

 

Celebrity - další články

Doporučujeme