Marek Adamczyk: Nevěděl jsem, zda Evka ještě bude chodit jako dřív. Jestli bude závodit, mi nepřišlo zásadní

30. března 2024·Celebrity·Barbora Turková

Marek Adamczyk (Zdroj: Frekvence 1)

Herectví se věnoval už odmalička, při studiu na DAMU hostoval v Národním divadle. Hrál ve Vinohradském divadle a diváci ho mohou znát díky seriálu Kukačky nebo filmům Lidice nebo Poslední závod. S Luckou Černou si herec Marek Adamczyk povídal nejen o své cestě k herectví, ale také o tom, jak prožíval vážné zranění své ženy, snowboardistky Evy Adamczykové.

Pochází ho tatínek učil na DAMU a dědeček byl divadelní dramaturg. „Určitě mě to ovlivnilo, ne tak že bych po tom toužil věnovat se herectví profesionálně. To prostředí pro mě bylo známé a táta mě přivedl do dětského divadelního studia, kam jsem chodil od 8 let. Mělo to velký vliv, ale nikdo mě nenutil, ale ani mě nikdo neodrazoval. Dlouho jsem odolával, myslel jsem si, že budu dělat spíše humanitní vědy, třeba sociální antropologii,” vzpomíná herec, ale s tím, že sám vlastně nevěděl, co chce. Podal si tak přihlášku i na DAMU, kam se i dostal a začal se herectví více věnovat. Vyzkoušel si hraní v Londýně v rámci Erasmus, během DAMU hostoval společně s celým ročníkem v Národním divadle. Pak si zahrál v divadle v Plzni nebo ve Vinohradském divadle.

Velký divácký ohlas vzbudil seriál Kukačky. „Byl inspirován skutečným příběhem, ale možná jiným, než si lidé myslí. Autor toho scénáře se inspiroval svojí vlastní historkou, kterou mu vyprávěli rodiče, že na pár hodin ho vyměnili v porodnici. Pak se to ale vyřešilo a děti se vrátili, kam měli a po letech to použil jako námět v Kukačkách. Nečekal jsem, že seriál bude mít takhle velký úspěch, líbil se mi námět a scénář, ale člověk nedovede odhadnout, jak se to bude líbit,” vysvětluje herec, který se objevil i ve filmu Poslední závod, který se natáčel během covidu v Krkonoších. „Všichni jsme byli zavření doma a my měli tu šanci, že jsme mohli vyrazit do Krkonoš. Byli jsme zavření na Labské boudě a 14 dní jsme vyráželi do hor natáčet. Největší neznámou bylo počasí, což se ale povedlo, protože na začátku jsme potřebovali mít ošklivo, když se natáčela záchrana Hance a Vrbaty, ale pak jsme zase museli mít hezky, protože o to šlo. Oni vyráželi v košilích, protože bylo krásně a teplo. A tohle všechno se povedlo,” říká Adamczyk, kdy se ve filmu mihla i jeho žena, snowboardistka Eva Adamczyková. „Podle mě si natáčení docela užila,” usmívá se herec.

Evka byla rozhodnutá, že na olympiádu pojede

Nedávno měl premiéru dokument o ní, kde i její trenér přiznal, že si myslel, že se po zranění Adamczyková už k vrcholovému sportu nevrátí. „Volal jsem jí po tom závodě, kde skončila druhá, ale ona mi to nezvedala, což bylo normální. Pak mi volal její trenér Marek Jelínek, ale v tom telefonu byla Evka s tím, že mi říkala, že si zlomila obě nohy.V tu chvíli jsem vůbec nevěděl, co se bude dít a jestli bude vůbec chodit jako dřív. Přijel jsem za ní do Rakouska do nemocnice a náročné to bylo v tom, že to trvá všechno hrozně dlouho. Pak se ukázalo, že chodit bude, a jak to bude s ježděním sem v tu chvíli nepovažoval za důležité. Pro mě bylo hlavní, že bude v pohodě, a jestli jí to umožní ještě pár sezón jezdit, mi nepřišlo zásadní,” popisuje. Vážné zranění obou kotníků se stalo před olympiádou, kterou sportovkyně chtěla zvládnout. „Hrozně na tom makala a určitě neležela doma, byla pořád na rehabilitacích a nezastavila se. Byla rozhodnutá dát tomu všechno, ale pak se ukázalo, že to bylo velké zranění a že na olympiádu nepojede. Vlastně se jí trochu ulevilo, ale v tu chvíli bylo jasné, že se sportem pokračovat bude.

V létě ho čeká premiéra hry na Kampě, kde se objeví v roli oscarového režiséra Miloše Formana. Strašně se na to těším, už má v ruce scénář. Nakoukal jsem si všechny dokumenty a filmy a už brzy budeme zkoušet. Jsem připraven se tomu věnovat na 100%. Mám ho moc rád a doufám, že mi to bude pomáhat, abych dostál tomu, jaký byl. Spíš se těším, než respekt a obavu z toho, že se to nepovede. To možná přijde časem,” směje se herec Marek Adamczyk. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Celebrity - další články

Doporučujeme