Nejzásadnější momenty smutečního procesí za rakví Alžběty II: Dojatá rodina, záhadný věnec, těžký úkol pro koně

15. září 2022·Celebrity·Barbora Turková

S královnou se loučí její rodina (Zdroj: Profimedia)

Ostatky královny Alžběty II. (†96) byly včera převezeny z Buckinghamu do Westminsteru, zde bude rakev vystavena do pondělního pohřbu. Ve smutečním průvodu nechyběli členové královské rodiny, vojáci a samozřejmě nechyběly davy přihlížejících. Jaké byly nejzásadnější momenty? Informaci přinesl web Daily Mail.

Rodina opět pohromadě

Rakev s ostatky královny doprovodila na její poslední cestě i její rodina. Podruhé se tak sešli rozhádaní bratři William a Harry, kteří od oznámení úmrtí panovnice dali pryč své osobní spory a drží dekorum. Rodina celému světu ukazuje, že v těžkých chvílích drží spolu, což je dobře. Za rakví šly děti královny. Nový král Karel III., princezna Anne, která byla jedinou ženou v průvodu, která šla pěšky, princové Andrew a Edward. Pánové, kteří nebyli oblečeni do uniforem, měli předepsaný úbor. Černý žaket a na něm připnuté řády a vyznamenání.

Harry a Andrew bez uniforem

Princové nemohli na tento zásadní okamžik obléct uniformy a zesnulé panovnici nemohli ani zasalutovat. Harry se o to připravil, když se vzdal s manželkou Meghan Markle královský povinností a utekl do USA. Princ Andrew se dostal do potíží kvůli vazbám na usvědčeného pedofila Jeffreyho Epsteina (†66). V lednu se vzdal svého postavení a všech čestných vojenských titulů.

Mladší ženy dělaly doprovod starším

Zatímco pánové a princezna Anne šli v procesí pěšky, dámy měly pohodlnější cestu. Mladší členky dělaly společnost starším. Princezna z Walesu Kate Middleton jela společně s královnou chotí Camillou, Meghan byla určena jako doprovod hraběnky Sophie, která je manželkou prince Edwarda a měla s královnou velmi blízký vztah. Ke svým drahým polovičkám se připojily až ve Westminsteru.

Velká čest

Obrovské cti kráčet za lafetou se dostalo i civilním osobám. Šlo o královnino věrné služebnictvo, se kterým měla panovnice blízké vztahy. V průvodu se objevil třeba pokladník, komoří, komorník a další.

Harry s Meghan šli ruku v ruce

Velké překvapení bylo gesto Harryho a Meghan. Ostatní členové se přísně drželi předepsaného protokolu, manželé ale nějakou dobu šli ruku v ruce. Je ale možné, že princ potřeboval od své manželky jen podporu, protože ve Westminsteru působil nervózně a trochu zmateně. Na fotografiích je patrné, že mladší z princů neudržel v průběhu bohoslužby slzy.

Těžký úkol pro koně

Součástí průvodu byli i koně, které měli ale velmi těžký úkol. Museli jít klidně a pomalu, což je pro temperamentní zvířata náročné. To také bylo vidět z detailních záběrů, kdy někteří oři trhali hlavou. Jedním z koní byl i Cassius, na kterého usedl seržant Tom Jenkins. Pro koně se jednalo o poslední úkol ve službách královské rodiny. Po 12 letech odchází do zaslouženého důchodu. Ostatní byli vybráni podle temperamentu a černé barvy. Bylo potřeba, aby se jednalo o klidné koně, kteří se přizpůsobí pomalému tempu průvodu a dokáží udržet klid i v nezvyklých situacích. Vojáci i zvířata se připravovali celé čtyři dny.

Záhadný věnec

Rakev byla zakrytá královskou standartou Velké Británie, na fialové sametové podušce spočívala britská koruna. Tu měla Alžběta II. na hlavě při své korunovaci v roce 1953. Vedle koruny ležel věnec z bílých květin, třeba jiřin, růží, ale i větviček jehličnanů ze zahrad skotského zámku Balmoral, kde královna 8. září zemřela. Také v něm byly snítky levandule či rozmarýnu ze zahrad u hradu Windsor. Jednalo se o květiny z míst, které měla panovnice ráda.

Slzy celé rodiny

Rozloučení s královnou bylo pro její rodinu velmi náročné. Nemohou truchlit v kruhu nejbližších, musí splnit protokol. Ten sice pečlivě dodržují, ale to neznamená, že neukáží svůj smutek. Příbuzní se neubránili slzám. Během bohoslužby bylo vidět, že si princ Harry otírá slzy. Těm se neubránil ani princ Edward s manželkou Sofií nebo Kate Middleton, která držela kamennou tvář, ale bylo vidět, že jí stékají slzy po tvářích. Utěšoval ji poté princ William. I Meghan Markle se dojetí nevyhnula. Když odjížděla po obřadu v autě, vypadalo to, že si v autě utírá slzy.

View this post on Instagram

A post shared by Entertainment Tonight (@entertainmenttonight)

Kate i Meghan vzdaly královně hold

Kate i Meghan se připojily ke svým polovičkám až ve Westminsteru. Nová princezna z Walesu si oblékla model od Catherine Walker, který doplnila náušnicemi a broží. Perlivou brož na sobě měla Alžběta v roce 1999 při návštěvě v Jižní Koreji, Kate zase v roce 2017 při návštěvě Belgie u příležitosti 100. výročí třetí bitvy u Yper. Diamantové náušnice značky Callingwood zase milovala princezna Diana (†36). Ta je dostala před svatbou s princem Charlesem. Vynesla je třeba na party Vanity Fair v roce 1994 a nosila je i při královských výpravách do Austrálie, Kanady či Itálie. Kate je taktéž měla už několikrát, má je třeba i na portrétu ke svým 40. narozeninám.

Podobným gestem vyjádřila úctu panovnici i Meghan. I ta měla perlové náušnice, které dostala darem přímo od královny. A to těsně předtím, než se provdala za prince Harryho. Na sobě je měla jen v červnu 2018, když plnila závazky po boku královny, tehdy ještě jako aktivní členka britské královské rodiny.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme