Patricie Kaňok Fuxová: Eurovize změní budoucnost Vesny zásadně. Z hudby jako koníčku se stane zaměstnání

19. května 2023·Celebrity·Barbora Turková

Vesna (Zdroj: Profimedia)

Minulou sobotu se konal již 67. ročník mezinárodní soutěže Eurovision Song Contest 2023. Česká skupina Vesna skončila na desátém místě, vyhrála již podruhé Švédka Loreen. Co říká na výsledek Vesna a jak reagovala skupina na přijetí písně My sister´s crown? Hostem podcastu Trefa do Černé(ho) je zpěvačka, textařka a členka kapely Vesna Patricie Kaňok Fuxová.

Česká republika díky skupině Vesna zanechala na dalším ročníku Eurovize výraznou slovanskou stopu. Dívčí skupina skončila na desátém místě. „Řekly jsme si, že nebudeme troškařit a od začátku jsme pomýšlely na vítězství. Když stojíte na tak velkém pódiu, tak se člověku dost rozklepou kolena. Po nás tam vystupovali třeba Rita Ora nebo Sam Fender. Takhle velké pódium člověk v Čechách nemůže zažít, vyvolá to v něm pochybnosti o tom, zda na to má a jestli to zvládne. Pomohlo nám, že jsme si řekly, že jdeme předat příběh písničky, nejsme tady, abychom udělaly všechno dokonale, protože pod tíhou perfekcionismu bychom se z toho taky mohly sesypat. Naše autenticita je silná a díky tomuhle nastavení jsme se dovedly umístit v top 10 a zajistili jsme druhý nejlepší výsledek České republiky,” říká Patricie Kaňok Fuxová.

Na Eurovizi Vesna reprezentovala s písní My Sister´s Crown, kde zpívají v češtině, angličtině, bulharštině a ukrajinštině. Odkazují na slovanské jazyky, na jednost a sesterství. To oceňují i zahraniční fanoušci v komentářích pod klipem. „Od začátku jsme věděli, že ta píseň je silná. Jak jsme ji ve studiu natočili, tak jsme z toho měli husí kůži, i producenti měli na krajíčku. Párkrát jim i slza ukápla, protože v písničce je všechno dáno v nějaké syrovosti, odvaze a je to dané z ženského pohledu. Reflektujeme tam to, co je v nás a to, jak na věci ve světě díváme e jako ženy. Člověk občas cítí nějakou bezmoc a říká si, co pro ten svět může udělat. My to vyjádřily hudbou a věděly jsme, že ta síla v tom je. Ale netušily jsme, že se to všechno povede a bude moct mířit na lidi z celého světa,” komentuje píseň Fuxová.

Člověk musí být na Eurovizi pořád profesionální

V původním demu měla zpěvačka jen angličtinu a češtinu, sama přiznává, že češtinu v písni mít chtěla. „Říkali jsme si, že ukrajinština by ze všech slovanských jazyků měla mít teď největší přednost. Pak jsme si říkali, že tam dáme i tu bulharštinu, aby nás lidi nenařkli z kalkulu, že jsme se chtěli zavděčit Ukrajině.” Od diváků skupina dostala jen 35 hlasů. „Překvapilo to celou kapelu. Samotné vyhlašování výsledků je velmi podivné. Polovina hlasů jde od poroty, polovina od poroty. Dívaly jsme se potom na výsledky hlasování v semifinále a tam jsme byli čtvrtí, kam nás poslali hlasy diváků. To jsme byli na čtvrté místě za těmi největšími favority. Ve finále nám přišlo méně hlasů, ale říká se, že v semifinále a ve finále hlasuje jiný typ diváků, protože v semifinále hlasuje ta zapálená eurovizní komunita. Kdežto finále sledují už normální lidé, proto tam často má šanci větší bizár. Člověk si proto více všimne toho šíleného, než něčeho normálního,” vysvětluje Fuxová.

Vesna funguje na scéně šest let, ale jak sama Fuxová přiznává, jejich původní tvorba je více mířená na český trh, kdežto s My Sister´s Crown cílili na zahraničí. „Chtěly jsme mít hudbu jako koníček a snažily jsme se klepat na dveře nějakých rádií, ale moc úspěšné jsme nebyly. Vzdávaly jsme to, ale říkaly jsme si, že zkusíme ještě jednu věc. A ono to vyšlo,” směje se zpěvačka a dodává, že během celé soutěže museli být stoprocentně profesionální. „Bylo spousta zkoušek, které se odehrávaly ve vyprodané aréně. Občas někdo něco natočil, kde jste třeba byli o půl tónu jinde a hned se na sítích řešilo, zda má Česko nějaké šance. Jeli jsme na 120%, nebyl tam pro nás čas na odpočinek. Připadaly jsme jak hudební olympijské reprezentatky. Očekávala se od nás profesionalita, plynulá angličtina, a i když je člověk unavený, musel být pořád na všechny příjemný.

Slovanstvím se nám podařilo v zahraničí zaujmout

Fuxová si myslí, že Eurovize změní budoucnost Vesny velmi výrazně. „Z postoje, že si hudbu necháme jako koníček se to přehupuje do našeho zaměstnání. Po Eurovizi jsme vydali nové EP, budeme natáčet videoklip, připravujeme novou desku. Tím, že se nám podařilo slovanstvím zaujmout v zahraničí a začínají to chápat lidi i tady u nás, tak budeme moci dělat tu hudbu bez kompromisů a dostaneme se i na velká pódia, což jsme si vždycky přály,” uzavírá zpěvačka Patricie Kaňok Fuxová. Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Až do 5. června můžete nejen pro podcast Dobro skladem hlasovat v soutěži Podcast roku

Celebrity - další články

Doporučujeme