Tereza Černochová: I když tu táta 16 let není, tak jeho písničky mají stále, co říct

31. října 2023·Celebrity·Barbora Turková

Tereza Černochová (Zdroj: Frekvence 1)

Cit a talent na muziku si Tereza Černochová přinesla už ve svojí DNA. Jejím tatínkem byl zpěvák Karel Černoch, který by se letos dožil 80 let. I proto se rozhodla připomenout ho sérií koncertů s názvem Karel Černoch 80. I o tom si povídala s Lucií Černou v podcastu Trefa do černého.

Za  sebou jsou dva ze čtyř speciálních koncertů. 1. listopadu se další odehraje v Praze, o pět dní později v Brně. „Bylo to hodně emotivní a dojemné, protože do sebe všechno zaklaplo, což se nemusí vždy povést. Hudba je krásná věc, ale někdy se to nespojí dohromady. Chemie je správná, ale všechny složky – kapela a já, protože jsem v roli moderátorky, což mi není vlastní – to k sobě pasuje. A ještě s těmi hosty, kteří do toho jdou s osobní vzpomínkou na tátu, to hrozně dobře funguje,” libuje si zpěvačka s tím, že teď z ní opadl i největší stres, jestli to bude fungovat. „Už jsem trochu smutná, že to za chvilku skončí. Jsem hrozně ráda, že to dělám, protože když něco dělám, tak potřebuji, aby to dávalo smysl a tohle smysl dává. Připomínáme někoho, kdo zanechal velký otisk v české populární hudbě. I když tu už 16 let není, tak písničky mají stále svoji message.

View this post on Instagram

A post shared by B-Side Band (@b_side_band)

Seznam hostů je velmi pestrý – Ondra Ruml, Matěj Ruppert, Michal Prokop, Bára Basiková, Marie Rottrová či Helena Vondráčková. „Věděla jsem, že potřebuji oslovit více generací. Myslím, že lidi jako je Ondra nebo Matěj tátu znali a byl jim inspirací a i my, ta mladší generace, si velmi váží těch, co tady byli před námi a nastartovali vlnu populární hudby, byť v komunismu, který je hrozně svíral. Tátovi se dařilo, i když měl zákaz a pauzu několik let, tak v tom dovedl plout jako ryba a vyhýbat se prvoplánovým věcem a zanechal i v mladých lidech stopu. Díky pořadu Možná přijde i kouzelník v 80. letech zase ukázal, že se lidé nemusí bát s ním spolupracovat. S holkama jako je Bára Basiková a Leona Machálková se zase znal díky jejich partnerům. Z těch lidí je to cítit, že k němu mají tu osobní vzpomínku.

Sama zpěvačka říká, že celý projekt předčil její očekávání. „Apelovala jsem na instagramu na svoje vrstevníky, aby vzali na ten koncert svoje rodiče. Spousta lidí mi ve věku táty řekne, že už chce mít klid a že nepůjdou. To vzpomínání je pro ně už emočně náročný. Na druhou stranu, Big band to hraje hrozně dobře a já s nimi hrozně ráda hraju a ráda si to někdy s nimi zahraju pro osvěžení. Pokud to někoho bude zajímat, jako jsou promotéři akcí Struny podzimu, Dny hudby nebo Smetanova Litomyšl, tak tam hrozně ráda s B-Side Bandem vystoupíme. Proč tu tátovu osmdesátku neslavit celý rok, to by bylo hezké,” zamýšlí se zpěvačka.

Deska Slečna Náročná je pro mě obrovský úspěch

Letos v září vydala své třetí sólové album, které se jmenuje Slečna Náročná. „Jsem náročná sama k sobě, někdy to hraničí se sebemrskačstvím. Moje maminka mě naučila zodpovědnosti, ale člověk to musí správně aplikovat na svoje děti. Když se tohle naučíte a zjistíte, že nikdo se pak na vás nebude zlobit, když budete nosit hezké známky, tak se vám stane, že se dostanete do samostresu. Začnete si nevěřit a podrývat svoje sebevědomí. Já si to nepohlídala a stalo se mi to. U svý dcery na to musím být opatrná, ale zároveň si myslím, že je občas dobré zatnout a makat. Já bych nic neměla, i když jsem se občas hodně trápila. Někdy mě to stojí opravdu hodně sil, ale zároveň mě to dostalo na místa, o kterých se mi nesnilo. Má to svůj smysl i význam, jen to nesmíte přehánět,” vysvětluje Černochová.

Slečna Náročná je první deska, kterou si zpěvačka víceméně napsala celou sama. „Pro mě je to obrovský úspěch, který nikomu nevnucuji, ale já jsem na to pyšná a hrdá a vím, že v tom musím pokračovat dál. Než jsem na tohle přišla, tak jsem byla opravdu nešťastná a nevěděla jsem, co dál. Byla jsem zapšklá a nevěděla, kam směřovat. Dala jsem na rady Lenky Dusilové, která mi říkala, že dokud to nezkusím, tak nebudu vědět, zda to v sobě mám nebo ne. Je jedno, jestli to bude trapný nebo ne.

Celebrity - další články

Doporučujeme