Tomáš Töpfer: Přichystali jsme několik premiér, ale některé tituly nemohly mít derniéru. To je pro divadlo nepřirozené

15. května 2021·Celebrity·Barbora Turková·Luděk Staněk

Foto: Tomáš Töpfer, (se souhlasem Divadla na Vinohradech)

Od pondělí 17. května se mohou otevřít za bezpečnostních hygienických podmínek divadla. Hostem Press klubu byl ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer, který prozradil, že toto divadlo se otevře ještě o zhruba měsíc později.

Vstupenky už do Vinohradského divadlaa lze koupit, ale diváci si na své oblíbené tituly i premiéry budou muset počkat až do 15. června. “Na diváky se těšíme a těšíme se, až jim budeme moci ukázat, co jsme si za dobu covidu připravili. Ale vzhledem k tomu, že jsme velké divadlo, nemůžeme otevřít ze dne na den. Hezky to přirovnal ředitel Karlínského divadla Egon Kulhánek, který řekl, že když máte velký bazén a chcete se jít vykoupat, tak nějakou chvilku trvá, než se naplní,” říká ředitel divadla Tomáš Töpfer. První diváky tak přivítá 15. června, od 3. července se bude hrát pod širým nebem ve Valdštejnské zahradě a novou sezónu zahájí už 19. srpna.

O tom, jak to v polovině června bude ale konkrétně, Töpfer mluvit zatím nechce. “Nikdo neví, jak to 15. června bude, myslím, že se mnoho věcí ještě změní. Počítáme s tím, že do divadla chodí rozumní a inteligentní lidé, kteří vědí, že si mají přinést výsledek testu či certifikát o očkování,” věří. Zároveň si nemyslí, že by pro lidi byly tyto podmínky problém a návštěvu divadla by si tak rozmysleli. “Zatím stále platí, že můžeme hrát s 50% kapacitou. Takže když máme 640 míst, tak můžeme prodávat jen 320. Když tam bude pár, který žije v jedné domácnosti, tak vedle nich bude volno. Ale už nejsem policista, aby kontroloval, zda spolu dvojice, která do divadla přijde, žije,” naráží se smíchem na svou slavnou roli velitele Arazíma v Četnických humoreskách.

Jako když po půstu ochutnáte krajíček chleba

Nemyslí si ani, že by pro herce bylo zvláštní, že mají zaplněný sál jen do půlky. “Po tom ročním půstu, kdy jsme hráli pro prázdný sál, to bude příjemná změna. Možná si posluchači myslí, že když je divadlo zavřené, tak jsme nepracovali. Ale my jsme poctivě zkoušeli a připravili jsme tři premiéry. Když jsme zkoušeli komedii a nikdo se v tom prázdném sále nezasmál, tak jsme měli trochu strach z toho, zda to bude vtipné.  Bude to takové, jako když věřící ochutná po půstu krajíček chleba. Zdá se mu úžas,” říká.

Na konec sezóny a na prázdniny se nasazují především tituly, které jsou divácky úspěšné. Ale také tituly, které diváci kvůli uzavření vidět nemohli. “Máme přes 4 tisíce lístků, které si lidé nechali doma ze solidarity k divadlu a teď si je budou moci snad definitivně vyměnit za představení,” věří.

Konec bez derniéry

Bohužel to má i stinnou stránku. Některé tituly z repertoáru zmizí bez derniréy, protože končí licence, autorská práva nebo to už není technicky možné. To je i příklad představení Hašler, které pro divadlo napsal Pavel Kohout. “Měli jsme naplánovanou derniéru i za přítomnosti autora, ale bohužel to nedáme dohromady. Divadlo je velký organismus, tady je velká company ze studentů divadelních fakult. Ti ale mezitím odešli do angažmá a nemohou u nás hostovat. Ukončit představení bez derniéry je pro divadlo naprosto nepřirozená věc,” lituje Tomáš Töpfer.

Divadlo na Vinohradech čeká v následujících letech i velká rekonstrukce. Zorganizovat ji ale není nic jednoduchého, protože je okolo toho spoustu výběrových řízení, dohad, studií či třeba vyjádření památkářů. “Divadlo postavili v roce 1907 za dva roky a myslím, že my ho za osm let neopravíme. V divadle mám objednanou mosaznou tabulku na svj náhrobek, kde bude: Zde leží Tomáš Töpfer, který se zasloužil o rekonstrukci Divadla na Vinohradech, která stále ještě probíhá,” vtipkuje. Podle něj by se ale divadlo mělo začít opravovat v roce 2023 a za dva a půl roku by se představilo divákům v celé své secesní kráse s nejmodernější technikou hodnou 21. století.

Poslechněte si celý rozhovor

Celebrity - další články

Doporučujeme