Zemřel oblíbený herec a režisér Jan Kačer, ikona nové vlny československého filmu

24. května 2024·Celebrity·Redakce·ČTK

Jan Kačer. (Foto: Profimedia)

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Oznámila to jeho dcera Adéla Kubačáková. Jan Kačer byl ikonou nové vlny československého filmu, v roce 1965 stál u založení pražského Činoherního klubu. Prosadil se jako divadelní režisér, režíroval například v Divadle na Vinohradech nebo v Národním divadle. V roce 2016 obdržel od prezidenta republiky Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Kačer absolvoval v roce 1959 DAMU a spolu s dalšími absolventy nastoupili do ostravského Divadla Petra Bezruče. Kačerovy inscenace, třeba Matka Kuráž, Romeo a Julie a Milenci z kiosku, brzy proměnily tento soubor pro děti a mládež v jedno z nejsledovanějších divadel v źemi. V roce 1965 stál byl u vzniku pražského Činoherního klubu, kam za ním odešla řada jeho ostravských kolegů.

Filmovým divákům utkvěl v paměti jako rytíř Armin von Heide v Údolí včel Františka Vláčila či tajný agent W4C v komedii Václava Vorlíčka. V 60. letech hrál i ve filmech Evalda Schorma Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna a Den sedmý, osmá noc. Mimo hraní a režírování napsal také několik knih.

Aktivní byl Kačer i v politice. Po listopadu 1989 byl krátce poslancem federální Sněmovny lidu, dvakrát (v letech 1996 a 2004) neúspěšně kandidoval do Senátu ČR. Od roku 1995 pak deset let vedl Nadaci Charty 77, která poskytuje pomoc handicapovaným lidem.

Já založil veškeré možné spolky včetně národopisných a učil jsem se všemu možnému. Fakt je, že na stará kolena, když se ohlížím po té spoustě věcí, které jsem nadělal, tak mě stejně pořád mrzí, že není něco, pořádný kus nábytku, židle nebo hezký obraz, který by zaznamenal určitý okamžik. To mě pořád mrzí,” řekl před pěti lety v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kačer si zahrál v desítkách snímků či seriálů, nejznámější je Jana Eyrová, Smrt si říká Engelchen, Flirt se slečnou Stříbrnou, Svědek umírajícího času, Člověk proti zkáze, z novějších pak Bolero či Výchova dívek v Čechách.

O svém životě napsal Jan Kačer několik autobiografií, Jedu k mámě, Mírnou oklikou, K přátelům. Poslední jeho kniha, která nese název Zadními vrátky, vyšla v roce 2022.

S manželkou Ninou Divíškovou, rovněž herečkou, se Kačer seznámil na studiích. Byli svoji bezmála 60 let a vychovali tři dcery. Divíšková, která hrála například ve filmu Příběhy obyčejného šílenství, zemřela 21. června 2021.

Celebrity - další články

Doporučujeme