Feministka vytvořila speciální židli proti mužskému roztahování, dostala za ni cenu

21. července 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram / lailapoppylaurel

Třiadvacetiletá designérka Laila Laurel měla dost mužského roztahování se ve veřejné dopravě a na dalších místech, a rozhodla se proto pro stvoření originální židle, která má tomuto fenoménu zabránit. Za speciální kus nábytku získala dokonce ocenění Belmond Award pro vycházející hvězdu.

Fenomén mužského roztahování, neboli tzv. “manspreadingu” v poslední době čelí kritice z mnoha stran. Jedná se o posed, při němž má muž kolena daleko od sebe, a může tak utlačovat ostatní například ve veřejné dopravě, kině nebo na jiném místě, kde cizí lidé sedí vedle sebe. Zatímco podle některých jde o přirozený důsledek mužské anatomie, podle kritiků to mnozí přehánějí a poloha je neohleduplná k jejich okolí.

A právě tento názor zastává mladá designérka, absolventka oboru 3D design & umění na Univerzitě v Brightonu a feministka v jedné osobě, Laila Laurel. Vytvořila proto dvě židle – jednu pro muže a jednu pro ženy. Zatímco mužská verze nutí sedícího, aby měl nohy u sebe, ta dámská naopak podněcuje k roztahování. Podle autorky by se výtvor neměl brát příliš vážně. Deníku Independent sdělila, že se jedná o žertovné, ale doslovné zpracování problému, kterému ženy čelí.

“Reakce lidí, kteří si mé kousky vyzkoušeli na promoční výstavě, byly opravdu povzbuzující a vzrušující. Zdá se, že má práce pobavila a  podnítila zajímavé diskuze, což je něco, čeho si ve své práci velmi cením,” uvedla autorka, která za židle získala ocenění Belmond Award pro vycházející hvězdu.

Články - další články

Doporučujeme