Hmyz místo masa? Kočky a psy možná čeká změna jídelníčku

24. ledna 2019·Články·Lukáš Vaněk

Na trhu se objevilo krmení pro domácí mazlíčky, které obsahuje masa hmyz. Výrobci začali totiž experimentovat kvůli náročnému chovu a přepravě dobytka pro tyto účely.

Podle studie vydané v roce 2017 domácí mazlíčci sní zhruba dvacet procent všeho masa a ryb. Podíl se však bude podle očekávání zvyšovat, protože současným trendem je kvalitní strava, kterou majitelé požadují pro své kočky nebo psy.

Jedna firma se však rozhodla, že s tím něco udělá. Přišla totiž s nápadem, že místo masa bude dávat do pokrmů pro domácí mazlíčky hmyz. Argument firmy je jednoduchý: pěstování larev zabere zhruba dvě procenta země a spotřebují se čtyři procenta vody na výrobu jednoho kilogramu proteinů v jídle.

Hmyz může být velmi dobrým zdrojem proteinů,” uvedla pro ekologický server výživová specialistka Aarti Kathrani. “Je zapotřebí však ještě mnoho studií, abychom mohli dokázat, že některé z těchto živin psí tělo skutečně dokáže absorbovat. Některé studie už ale ukazují, že některý hmyz psům živiny poskytuje,” dodala.

Hmyz v jídle pro kočky je zase jiný příběh, protože tato stvoření jsou velmi vybíravá. Maso totiž potřebují kvůli esenciální aminokyselině taurin, která se v masu nachází. Podle výživové specialistky existuje však i hmyz, jenž tuto aminokyselinu v sobě má. Nastal tedy čas krmit své domácí mazlíčky hmyzem?

 

Články - další články

Doporučujeme