Mig 21: Kalhotky po nás na koncertech holky hážou pořád

12. listopadu 2021·Hudba·Iva Pavlousková

Jirka Macháček, Foto: Frekvence 1

Chlapecká, taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 - Smíchova Mig 21 byla hostem Music Studia Live Frekvence 1. Do éteru zahrála živě novinky Hej kámo! a TěsněVedleSebe a pak jednu starou pecku Snadné je žít. Součástí vystoupení byl i rozhovor s frontmanem skupiny Jirkou Macháčkem. Moderátoři Lubka Ponížilová a Míra Michálek se ho ptali, zda po nich na koncertech holky stále hází kalhotky, podle čeho vybrali jméno pro nové album Džus noci nebo kdy ho uvidíme ve StarDance.

„Kalhotky po nás na koncertech holky hážou pořád. Těžko říct, jestli to hážou po nás, nebo nám,“ uvedl se smíchem v úvodu rozhovoru Jirka Macháček. Hlavní část rozhovoru se točila kolem nové desky Džus noci, kterou Mig 21 vydali po 7 letech. Deska sice vznikla během pandemie, ale zavirovaná rozhodně není, ujišťuje všechny kapela. Jednu velkou výhodu to mělo – to takovou, že se tentokrát kapela mohla daleko více soustředit na práci. V názvu alba nic hlubokého hledat nemáme, je jako vždy podle jednoho songu. Jirka Macháček k tomu uvedl: „Džusem může být ledacos, o tom je píseň. Nočním džusem, který má udělat, co člověk potřebuje, může být cokoliv, co si člověk vybere.“ Album je pestrobarevné, a to i díky hostům. Můžete na něm slyšet například Eriku Stárkovou, Marthu Issovou, Matěje Rupperta a Radka Škarohlídla.

Z této desky zahráli Mig 21 živě do éteru Frekvence 1 hned dvě skladby Hej kámo! a TěsněVedleSebe. Hej kámo! vznikla v rekordním čase – během tří dnů, k napsání kapelu vedlo stýskání po starých časech, touha sejít se s kamarády.  TěsněVedleSebe je pak píseň o touze po lidském dotyku. Následně zahrála jednu ze svých prvních skladeb, starou přes 20 let,  Snadné je žít.

Mig 21 sami sebe rádi označují jako taneční skupinu, navíc Jirka Macháček se velmi rád na pódiu pohybuje. A protože nyní v televizi zrovna běží StarDance, zeptali se moderátoři Lubka Ponížilová a Míra Michálek, v jaké sérií ho uvidíme. „Nabídka na StarDance přišla už několikrát, já bych se tam ale neviděl. Děkuji za nabídky, ale netroufám si,“ odpověděl. Netroufá si hlavně z psychických důvodů, musel by opustit kapelu po dobu trvání soutěže, což je přes celý podzim. Zvolit si strategii, že vypadne jako první, aby tam nebyl tak dlouho, mu také nepřijde jako ideální. Náročné je i každodenní vstávání kvůli tanečním tréninkům.

Nyní mají Mig 21 před sebou na konci listopadu tři závěrečné koncerty v pražské Lucerně. „Vím, že kapely jsou schopný zahrát i tři koncerty během jednoho dne. To jsme my nikdy neudělali. My jsme maximálně zahráli dva, jeden odpoledne a jeden večer,“ odpověděl Jirka Macháček na závěrečný dotaz, zda koncerty odehrají v jeden den. Odehrají je postupně ve třech dnech.

Hostem dalšího Music Studia Live Frekvence 1 bude ve středu 24. listopadu od 9 hodin Pokáč. Pro rádio skládá písničkář tzv. Pokáčovy rychlovky, ve kterých glosuje aktuální dění ve společnosti a jež jsou hitem sociálních sítí.

Poslechněte si rozhovor:

Hudba - další články

Doporučujeme