Babicovo menu: Krůtí prso na hořčici s medem * Staromnichovský řízek

Také v neděli vařil na rádiu Frekvence 1 Jirka Babica! A to krůtí prso na hořčici s medem a staromnichovský řízek. Podívejte se na recepty.

KRŮTÍ PRSO NA HOŘČICI S MEDEM

Potřebujete:
* 1 kg krůtích prs
* 2 velké cibule
* 5 plátků slaniny
* 200 ml zeleninového vývaru
* 1 lžíci hořčice
* 1 lžíci medu
* 1 lžíci oleje
* sůl, pepř
* majoránku
* tymián

Krůtí prsa omyjeme a osušíme. Ze všech stran potřeme solí a opepříme.

Z oleje, medu a hořčice smícháme hladkou pastu, kterou maso potřeme.

Vložíme do pasujícího pekáče a navrch masa položíme plátky slaniny.

Přiklopíme víkem a pečeme na 180 stupních asi 30 minut, teprve pak zalijeme asi 200 ml zeleninového vývaru.

Přidáme tymián, majoránku a oloupanou, na čtvrtky nakrájenou cibuli a pečeme dalších 60 minut.

Každých 10 až 15 minut podlijeme nebo přilijeme vývar, aby slanina nebyla příliš tmavá. Slouží především jako ochrana, aby maso nebylo suché.

Krůtí pečeni vyndáme, šťávu propasírujeme přes cedník. Jako příloha je ideálni hrášek na másle a na cibuli a vařený brambor.

STAROMNICHOVSKÝ ŘÍZEK

Potřebujete:
* 4 řízky z vepřové kýty
* 4 lžíce kremžské hořčice
* 4 lžíce křenu
* 4 lžíce strouhaného tvrdého sýru
* 2 vejce
* strouhanku na obalení
* sůl a pepř
* muškátový oříšek
* máslo

Vepřové řízky omyjeme, osušíme a naklepeme.

Osolíme, opepříme a ochutíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

Jednu stranu řízku potřeme kremžskou hořčicí a druhou čerstvě nastrouhaným křenem.
Poté řízky namočíme do rozšlehaných vajec a obalíme ve strouhance.

Řízky smažíme na másle pomalu do křupava.

Smažené řízky vyndáme, dáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a dáme do trouby na 15 minut na 170 stupňů.

Podáváme s bramborovým salátem.