Vyhledávání
Babicovo menu: Špenátové placičky * Steak v máslové směsi
Jirka Babica bude i v sobotu v 11:30 a 13:30 vařit na rádiu Frekvence 1! A to špenátové placičky a steak v máslové směsi s pepřem. Recepty najdete uvnitř článku.
ŠPENÁTOVÉ PLACIČKY
Potřebujete:
* 200 g čerstvého špenátu
* 100 g balkánského sýru
* 5 brambor
* 2 vejce
* 2 – 3 lžíce hladké mouky
* hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení
* sůl, pepř
Potřebujete na Dip:
* 4 lžíce bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* 4 lžíce kysané smetany
* sůl
Špenát omyjeme, překrájíme najemno a necháme okapat.
Vezmeme 6 středních brambor nejlépe A, oloupeme a nastrouháme najemno a vodu zcedíme. Smícháme se špenátem, přidáme 2 vejce, 2 až 3 lžíce hladké mouky, osolíme a opepříme a propracujeme v těsto. Nakonec přidáme na menší kousky nakrájený balkánský sýr a promícháme.
Těsto dáme na moukou vysypané prkénko a nakrájíme na díly.
Z dílů uděláme dlaněmi placičky, které obalíme v trojobalu a smažíme je v oleji dozlatova.
Na dip potřebujeme 4 lžíce jogurtu, 2 stroužky nastrouhaného česneku a 4 lžíce zakysané smetany. Promícháme, dochutíme solí a hotovo.
Jako příloha vařený brambor.
STEAK V MÁSLOVÉ SMĚSI S PEPŘEM
Potřebujete:
* 2 hovězí steaky á 250 g (roštěnka)
* 1 cuketu
* lžíci celého černého pepře
* lžíci celého barevného pepře
* 1 lžičku červené mleté papriky
* 2 stroužky mačkaného česneku
* 1 lžičku mletého tymiánu
* citrón
* 2 lžíce másla
* mořsksou sůl
Potřebujete na smažené bramborové lupínky:
* 400 g brambor
* olej
* sůl
Maso nakrájíme na porce. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme prolisované 2 stroužky česneku a v hmoždíři utlučenou směs pepřů. Použijeme lžíci černého a lžíci barevného pepře, přidáme 1 lžičku mleté papriky a lžičku mletého tymiánu.
Ve směsi maso obalíme a necháme 5 minut odležet. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme pepřové steaky a opékáme zprudka tři minuty z jedné strany. Otočíme, stáhneme oheň a pečeme další tři minuty. Poté vyndáme a necháme dojít.
Na pánvi opečeme na plátky nakrájenou cuketu. Na talíř dáme steak a cuketu, osolíme, pokapeme citrónem a olivovým olejem.
Plátky brambor dáme do rozpáleného oleje. Asi po dvou minutách vyndáme, olej necháme znova rozpálit a okapané brambory vložíme zpět. Znovu vyndáme, olej necháme opět rozpálit a naposledy vložíme předsmažené brambory na 1 minutu. Necháme okapat a osolíme.