Babicovo menu: Špenátové placičky * Steak v máslové směsi

13. února 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica bude i v sobotu v 11:30 a 13:30 vařit na rádiu Frekvence 1! A to špenátové placičky a steak v máslové směsi s pepřem. Recepty najdete uvnitř článku.

ŠPENÁTOVÉ PLACIČKY

Potřebujete:

* 200 g čerstvého špenátu
* 100 g balkánského sýru
* 5 brambor
* 2 vejce
* 2 – 3 lžíce hladké mouky
* hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení
* sůl, pepř

Potřebujete na Dip:

* 4 lžíce bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* 4 lžíce kysané smetany
* sůl

Špenát omyjeme, překrájíme najemno a necháme okapat.

Vezmeme 6 středních brambor nejlépe A, oloupeme a nastrouháme najemno a vodu zcedíme. Smícháme se špenátem, přidáme 2 vejce, 2 až 3 lžíce hladké mouky, osolíme a opepříme a propracujeme v těsto. Nakonec přidáme na menší kousky nakrájený balkánský sýr a promícháme.

Těsto dáme na moukou vysypané prkénko a nakrájíme na díly.

Z dílů uděláme dlaněmi placičky, které obalíme v trojobalu a smažíme je v oleji dozlatova.

Na dip potřebujeme 4 lžíce jogurtu, 2 stroužky nastrouhaného česneku a 4 lžíce zakysané smetany. Promícháme, dochutíme solí a hotovo.

Jako příloha vařený brambor.

STEAK V MÁSLOVÉ SMĚSI S PEPŘEM

Potřebujete:

* 2 hovězí steaky á 250 g (roštěnka)
* 1 cuketu
* lžíci celého černého pepře
* lžíci celého barevného pepře
* 1 lžičku červené mleté papriky
* 2 stroužky mačkaného česneku
* 1 lžičku mletého tymiánu
* citrón
* 2 lžíce másla
* mořsksou sůl

Potřebujete na smažené bramborové lupínky:

* 400 g brambor
* olej
* sůl

Maso nakrájíme na porce. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme prolisované 2 stroužky česneku a v hmoždíři utlučenou směs pepřů. Použijeme lžíci černého a lžíci barevného pepře, přidáme 1 lžičku mleté papriky a lžičku mletého tymiánu.

Ve směsi maso obalíme a necháme 5 minut odležet. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme pepřové steaky a opékáme zprudka tři minuty z jedné strany. Otočíme, stáhneme oheň a pečeme další tři minuty. Poté vyndáme a necháme dojít.

Na pánvi opečeme na plátky nakrájenou cuketu. Na talíř dáme steak a cuketu, osolíme, pokapeme citrónem a olivovým olejem.

Plátky brambor dáme do rozpáleného oleje. Asi po dvou minutách vyndáme, olej necháme znova rozpálit a okapané brambory vložíme zpět. Znovu vyndáme, olej necháme opět rozpálit a naposledy vložíme předsmažené brambory na 1 minutu. Necháme okapat a osolíme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme