Babicovo menu: Uzená kotleta na šalvěji * Pravá bramboračka

21. února 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica bude i v sobotu v 11:30 a 13:30 vařit na rádiu Frekvence 1! A to uzenou kotletu na šalvěji a pravou bramboračku. Recepty najdete uvnitř článku.

UZENÁ KOTLETA NA ŠALVĚJI

Potřebujete:

olivový olej
2 dcl bílého vína
1 cibuli
šalvěj
3 stroužky česneku
10 cherry rajčátek
300 g bílých fazolí
10 ks černých oliv
100 g parmazánu
3 brambory
pepř

Uzené maso předvaříme ve vodě skoro do měkka. V hmoždíři spojíme nasekanou šalvěj, česnek, nastrouhaný parmazán a olivový olej. Maso vytáhneme z vývaru, dáme do pekáče a potřeme šalvějovou pastou. Do pekáče přidáme trochu oleje, cibuli nakrájenou nahrubo, opepříme a podlijeme bílým vínem a trochou vývaru. Dáme do trouby na 190 °C.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do pekáče. Po 30 minutách přidáme rajčata, olivy, bílé fazole, osolíme, pokapeme olejem a pečeme dalších 15 minut.

 

PRAVÁ BRAMBORAČKA

Potřebujete:

4 brambory
2 cibule
2 mrkve
2 petržele
¼ celeru
sušené houby
2 lžíce hladké mouky
4 stroužky česneku
olej
kmín, majoránku
sůl, pepř

Na oleji nebo sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín, 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme jíšku. Zalijeme 1,5 litrem horké vody a pořádně rozmícháme, aby nevznikly žmolky. Osolíme, opepříme a přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, tzn. 2 mrkve, 2 petržele a čtvrt celeru, přidáme předem namočené sušené houby, polovinu připravené petrželky a česneku. Vaříme asi deset minut.Po deseti minutách přidáme oloupané, na čtverečky nakrájené brambory a vaříme doměkka. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou, zbytkem česneku a petrželkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme