Babicovy recepty: Chřestová polévka * Kuřecí nádivka se srdíčkama

Jirka Babica také poslední dubnovou sobotu vařil na rádiu Frekvence 1! Mrkněte se na jeho recepty na chřestovou bílou krémovou polévku a kuřecí nádivku se srdíčkama.

CHŘESTOVÁ BÍLÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

Potřebujete:
* 1 svazek bílého chřestu
* 1 cibuli
* 2 brambory
* 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 1 stonek tymiánu
* 250 ml smetany ke šlehání
* sůl, pepř, muškátový oříšek
* trochu másla
* chlebové krutony

 

Chřest oloupeme, zbavíme dřevnatých konců a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájený brambor a chřest. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme stonek tymiánu, sůl, pepř a vaříme na mírném ohni do měkka.

Když je polévka hotová, vyjmeme z ní pár chřestů jako vložku do polévky, tymián dáme na stranu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu, necháme ji přejít varem, opět ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Podáváme s chlebovými krutony.

KUŘECÍ NÁDIVKA SE SRDÍČKAMA

Potřebujete:
* 100 g slaniny
* 200 g kuřecích prsou
* 150 g kuřecího srdce
* 2 dl bílého vína
* 7 rohlíků
* 1 dcl mléka
* 2 ks cibule
* 7 ks vajec
* 1 kapii
* 1 hrst petrželky
* sůl, pepř
* vepřové sádlo
* hrst strouhanky na vysypání formy

Kuřecí prsa a srdíčka očistíme a nakrájíme na malé kousky. Srdíčka dáme na osmaženou cibulku se slaninou a dusíme zalité vínem 10min. Když víno odvaříme, zvýšíme plamen, přidáme nakrájená kuřecí prsa a zprudka opečeme, dochutíme solí a pepřem.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Rohlíky si nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem.

Nakrájenou cibulku dáme osmahnout na sádle. Do nádivky si nakrájíme 2 vajíčka uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželku. Vše přidáme k masu, dochutíme solí a pepřem. Zamícháme. V jiné míse si ušleháme 5 vajec a přidáme je do nádivky,

Dobře promícháme a dáme do vymazané zapékací mísy a pečeme 45 minut na 180 st. Podáváme se salátem.

Další recepty najdete tady!