BABICOVY RECEPTY: Cibulové hovězí*Jogurtový koláč se švestkami

Prázdniny, to jsou i ovocné koláče jako od babičky. Zkuste překvapit lehkým jogurtovým koláčem. A masožroutům udělejte něco na cibulce!

CIBULOVÉ HOVĚZÍ MASO

Potřebujete:

  • 500 g hovězího masa (svíčková nebo steakové maso)
  • 4 střední cibule
  • 5 jarních cibulek
  • 3 str. česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sambal oelek
  • 3 lžíce

Smícháme maso nakrájené na nudličky se 3 lžícemi oleje, 3 lžícemi sójové omáčky, lisovaným česnekem a Sambal oelekem a necháme alespoň 1/2 hodiny marinovat Nakrájíme cibuli na hrubo. Rozpálíme wok, vložíme cibuli a zprudka opečeme a vyndáme.  Do woku dáme smažit hovězí maso. Zcedíme přebytečný olej, přidáme marinádu z masa. Smícháme 1 lžíci kukuřičného škrobu s 1-2 lžícemi vývaru a dáme se zbylým vývarem do masa a přivedeme k varu. Vložíme osmahlou cibuli, nakrájenou jarní cibulku a sojové klíčky. Provaříme a podáváme z rýží.

 

JOGURTOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI

Potřebujete:

  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • hrnek jogurtu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 800 g sušených švestek
  •  špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek cukru

Z umytých švestek vyndáme pecky a nakrájíme je na čtvrtky.

Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl  vyšleháme  v krém. Přidáme postupně vejce a jogurt. Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva.

Směs nalijeme na plech pokrytý pečícím papírem a na těsto vložíme čtvrtky švestek.

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 40 minut.