Babicovy recepty: Dančí guláš a marcipánová štola

16. prosince 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Dančí guláš s hřiby

1 kg dančí plec
3 polévkové lžíce másla
200 g cibule
mrkev, celer, petržel
1 hrst sušených hřibů
1 lžíce rajčatové pasty
sůl a pepř
6 kuliček jalovce, lehce rozdrcený
3 bobkové listy
tymián
200 ml vína, červené, suché
400 ml zvěřinového vývaru
1 lžíce  octu Balsamico
4 lžíce brusinkového kompotu
lžíce cukru
Maso nakrájíme na kostky. V pekáči na másle opečeme na jemno nakrájenou cibuli, celer, mrkev vložíme maso a opečeme. Vložíme rajčatový protlak promícháme, přidáme trochu cukru, zalijeme červeným vínem, zvěřinovým vývarem a vložíme namočené sušené houby i s vodou. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, tymián, balsamikový ocet a brusinkový kompot. Přiklopíme a dáme na 160 st.na 2,5 hodiny do trouby.
Nakonec dochutíme podle potřeby vínem, brusinkami, solí a pepřem.

 

Marcipánová štola

 

500 g mouky hladké
1  suché droždí
100 g cukru
100 ml vlažného mléka,
1 lžička soli
1ks vanilkového cukru
200 g másla
citronová kůra
3 žloutky
200 g rozinky
50 g citronu
50 g oranžové sraženiny
2 lžíce rumu
200 g marcipánu
150 g másla
práškový cukr

Smícháme 5 lžic, droždí, 2 lžíce cukru, vlažné mléko a necháme 15 minut kvasit.
Máslo vytřeme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, sůl, kvásek, zbytek mouky, pořádně propracujeme a přidáme namočené rozinky v rumu, kandovanou pomerančovou  a citronovou kůru a necháme 1 hodinu vykynout. Z vykynutého těsta utvoříme 3 cm tlustý ovál. Marcipán rozválíme ručně na širší roly a vložíme do středu těsta. Okraje těsta přiklopíme a vytvoříme štolu. Dáme na pečící papír na plech, necháme 30 minut kynout. Pečeme na 175 stupňů 45 minut v troubě. Vyndáme, okamžitě potřeme rozehřátým máslem a hustě poprášíme práškovým cukrem. Necháme vychladnout a zabalíme do alufolie a necháme 14 dní odležet na studenějším místě.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme