Babicovy recepty: Dušené zelí s rajčaty a oreganem a tagliatelle s pórkem v křenové omáčce

2. března 2019·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Dušené zelí s rajčaty a oreganem

mladé zelí (asi 1,2 kg)
2 stroužky česneku
2-3 polévkové lžíce másla
sůl
pepř
¼ l zeleninového vývaru
2 čajové lžičky sušeného oregana
125 g snídaňové slaniny
400 g hrudkovitých rajčat (konzervy)
petrželka

Zelí přepůlíme a vyřízneme košťál a nakrájíme na 200 g měsíčky. Česnek na plátky. Na másle v širším hrnci, opečeme zelí tak 5 minut z obou stran do zlatova, přidáme česnek osolíme ,opepříme a posypeme oreganem. Zalijeme vývarem, příklopíme a 10 minut dusíme. Po 5 minutách otočíme. Na pánvi si opečeme snídaňovou slaninu dokřupava, vyndáme a osušíme v kuchyňském papíru. Rajčata přidáme i se šťávou k zelí a ještě 5 minut povaříme. Posypeme překrájenou petrželkou a zdobíme křupavou slaninou. Příloha: vařený brambor.

 

 

Tagliatelle s pórkem v křenové omáčce

sůl, pepř
1 pórek
4 toasty
1  lžíce másla
100 g kostičky šunky
1 lžíce olej
400 g tagliatelle
1 polévková lžíce mouky
smetana
3-4 lžíce křenu smetanové křenu

Těstoviny uvaříme podle návodu. Pórek omyjeme a nakrájíme na plátky. Toasty rozdrobíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na kostičky nakrájenou šunku s rozdrobeným toastovým chlebem a dáme na stranu. Pánev vytřeme papírovým ubrouskem a  na oleji podusíme pórek 2 minuty. Poprášíme moukou zalijeme 200 ml vodou z těstovin a zalijeme smetanou. 5 minut provaříme. Přidáme křen osolíme a opepříme. Vložíme těstoviny a promícháme. Dáme porce na talíř a posypeme opečenou šunkou s toastovou drobenkou

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme