Babicovy recepty: Dýňová polévka * Houbový guláš

10. září 2016·Jídlo a pití·Redakce

Každý víkend vaří pro Frekvenci 1 populární kuchař Jirka Babica. Inspirujte se jeho recepty i Vy a připravte si něco dobrého k obědu. Tentokrát si připravil dýňovou polévku a houbový guláš.

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Připravte si:

  • 1 kg dýně
  • 3-4 brambory
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 šlehačka
  • 1 zakysaná smetana
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • zázvor

Nejdříve si orestujeme na oleji cibuli, později přidáme očištěnou dýni, mrkev, sůl, zázvor a pepř, podusíme. Podlijeme vodou a dusíme do poloměkka, později přidáme brambory a vaříme do měkka.  Nakonec  rozmixujeme  a zjemníme šlehačkovou smetanou.

Při podávání můžeme přidat lžíci zakysané smetany a pokapat balsamikem a dýňovým olejem.

 

HOUBOVÝ GULÁŠ

Připravte si:

  • 1 cibule
  • 100 gr  slaniny
  • 400 gr hub
  • 1 čerstvá paprika
  • 1 menší salátová okurka
  •  2 rajčata
  •  sůl
  •  pepř
  •  špetka cukru
  • sladká mletá paprika
  • špetka pálivé papriky
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce hladké mouky

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na slanině nakrájené na drobno opražit. Přidáme nakrájené houby na kostky  a dusíme. Doplníme nakrájenou paprikou, okurkou a rajčaty.

Osolíme, přisladíme, opepříme, přidáme sladkou i pálivou papriku a 10 minut povaříme. Ve smetaně rozmícháme mouku a guláš zahustíme. Podáváme s bílým pečivem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme