Vyhledávání
Babicovy recepty: Dýňová polévka * Houbový guláš
Každý víkend vaří pro Frekvenci 1 populární kuchař Jirka Babica. Inspirujte se jeho recepty i Vy a připravte si něco dobrého k obědu. Tentokrát si připravil dýňovou polévku a houbový guláš.
DÝŇOVÁ POLÉVKA
Připravte si:
- 1 kg dýně
- 3-4 brambory
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 1 šlehačka
- 1 zakysaná smetana
- sůl
- mletý pepř
- olej
- zázvor
Nejdříve si orestujeme na oleji cibuli, později přidáme očištěnou dýni, mrkev, sůl, zázvor a pepř, podusíme. Podlijeme vodou a dusíme do poloměkka, později přidáme brambory a vaříme do měkka. Nakonec rozmixujeme a zjemníme šlehačkovou smetanou.
Při podávání můžeme přidat lžíci zakysané smetany a pokapat balsamikem a dýňovým olejem.
HOUBOVÝ GULÁŠ
Připravte si:
- 1 cibule
- 100 gr slaniny
- 400 gr hub
- 1 čerstvá paprika
- 1 menší salátová okurka
- 2 rajčata
- sůl
- pepř
- špetka cukru
- sladká mletá paprika
- špetka pálivé papriky
- 200 ml smetany
- 1 lžíce hladké mouky
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na slanině nakrájené na drobno opražit. Přidáme nakrájené houby na kostky a dusíme. Doplníme nakrájenou paprikou, okurkou a rajčaty.
Osolíme, přisladíme, opepříme, přidáme sladkou i pálivou papriku a 10 minut povaříme. Ve smetaně rozmícháme mouku a guláš zahustíme. Podáváme s bílým pečivem.