Chléb a hubnutí? Opečte ho dozlatova, má pak méně kalorií

Nedávno jsme na našich stránkách přinesli rady, co není vhodné ke snídani. Pokud si ale nedokážete upřít krajíček chleba, tak si jej alespoň opečte. Vysvětlíme vám proč.

Chléb nebo toast po opečení mění svůj vzhled i chuť. Po zahřátí se z něj odpaří voda, takže bude vážit o něco méně. A vinou biochemických reakcí mezi sacharidy, cukry a aminokyselinami dochází také ke změně chuti.

Ale především – po vyjmutí z toastovače chléb ztratí hodnotu sacharidů! Například plátek pšeničného chleba má obvykle kolem 65 kalorií, ovšem po opečení už má 54 kcal. Není to moc, ale každý úbytek dobrý, ne? 

Biochemické reakce při opékání chleba ale mají i poněkud negativní účinky. Reakce mezi sacharidy a aminokyselinami vyrobí sloučeninu zvanou akrylamid. To je chemická látka, kterou odborníci ve VYSOKÝCH dávkách spojují s rakovinou. Jde ale o to, jak moc svůj plátek chleba opečete.