Babicovy recepty: Hovězí pečeně * Okurková čočka

Kuchař Jirka Babica na rádiu Frekvence 1 připravil další skvělá jídla! Tentokrát vařil Hovězí pečeni po cigánsku a Okurkovou čočku. Podívejte se na recepty.

HOVĚZÍ PEČENĚ PO CIGÁNSKU

Připravte si: 

  • 800 gr hovězího zadního masa
  • 100 gr špeku
  • 2 větší cibule
  • 2 rajčata
  • 3 papriky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 3 lžíce sádla
  • pálivá paprika
  • sůl, mletý pepř
  • mletá paprika

Hovězí maso prošpikujeme špekem, osolíme a opepříme. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso a opečeme po všech stranách. Posypeme pálivou mletou paprikou, přidáme rajský protlak, pak podlijeme trochou vody a pečeme pod pokličkou v troubě do změknutí.

Při pečení maso občas obrátíme, podléváme šťávou. Ke konci pečení přidáme očištěné nakrájené papriky, rajčata a okurky. Cikánskou hovězí pečeni podáváme s dušenou rýží nebo s knedlíkem.

 

OKURKOVÁ ČOČKA

Připravte si: 

  • půl kila čočky
  • 2 lžíce  hladké mouky
  • 1 kysaná smetana
  • 6 sladkokyselých  okurek i s nálevem
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • sůl
  • 40 g sádla

Čočku přebereme a necháme přes noc namočit. Dáme vařit, osolíme, přidáme bobkový list. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme trochu mouky a připravíme cibulovou  jíšku. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Po změknutí čočku zahustíme jíškou, dochutíme okurkami a lákem z okurek, provaříme a zjemníme smetanou.   Okurkovou  čočku podáváme s vařeným uzeným masem nebo sázeným vejcem.