Vyhledávání
Babicovy recepty: Hovězí pečeně * Okurková čočka
Kuchař Jirka Babica na rádiu Frekvence 1 připravil další skvělá jídla! Tentokrát vařil Hovězí pečeni po cigánsku a Okurkovou čočku. Podívejte se na recepty.
HOVĚZÍ PEČENĚ PO CIGÁNSKU
Připravte si:
- 800 gr hovězího zadního masa
- 100 gr špeku
- 2 větší cibule
- 2 rajčata
- 3 papriky
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 sladkokyselé okurky
- 3 lžíce sádla
- pálivá paprika
- sůl, mletý pepř
- mletá paprika
Hovězí maso prošpikujeme špekem, osolíme a opepříme. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso a opečeme po všech stranách. Posypeme pálivou mletou paprikou, přidáme rajský protlak, pak podlijeme trochou vody a pečeme pod pokličkou v troubě do změknutí.
Při pečení maso občas obrátíme, podléváme šťávou. Ke konci pečení přidáme očištěné nakrájené papriky, rajčata a okurky. Cikánskou hovězí pečeni podáváme s dušenou rýží nebo s knedlíkem.
OKURKOVÁ ČOČKA
Připravte si:
- půl kila čočky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 kysaná smetana
- 6 sladkokyselých okurek i s nálevem
- 1 cibule
- bobkový list
- sůl
- 40 g sádla
Čočku přebereme a necháme přes noc namočit. Dáme vařit, osolíme, přidáme bobkový list. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme trochu mouky a připravíme cibulovou jíšku. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Po změknutí čočku zahustíme jíškou, dochutíme okurkami a lákem z okurek, provaříme a zjemníme smetanou. Okurkovou čočku podáváme s vařeným uzeným masem nebo sázeným vejcem.