Babicovy recepty: Jablkový chleba a bramborový salát se slaninou

22. prosince 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Vánoční jablkový chleba

750 g jablek, oloupaných a nastrouhaných
3 lžíce  rumu
250 g sušené ovoce meruňky, datle, fíky, švestky
150 g vlašské ořechy
100 g cukru
1 lžíce kakaa prášek
čtvrt lžičky muškátu
1  lžička skořice
1 špetka soli
půl lžičky mletého kardamonu
půl lžičky mletého hřebíčku
půl kila mouky hladké
1  kypřící prášek
1 vejce šlehané
50 g mandlí, hoblovaných
Sušené ovoce přesekáme nožem a smícháme s nastrouhanými jablky, vlašskými ořechy, rumem, cukrem, kakaem,skořicí, solí, kardamonem, hřebíčkem a muškátem a necháme 8 hodin odležet. Vmícháme mouku a kypřící prášek a dáme na pomoučněnou desku.

Ruce si posypeme moukou a těsto propracujeme. Vypracujeme bochník nebo šišku chleba. Dáme na pečící papír plech, pomažeme rozkvedlaným vejcem a posypeme  hoblovanými mandlemi. Pečeme ve středu trouby na 170 minut 90 minut.

Bramborový salát se slaninou a houbami

400 g brambor A
200 g slaniny
2 cibule
3 lžíce majonézy
citronová štáva
sůl, pepř
pažitka
nakládané houby

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladit a nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Na pánvi opečeme nakrájenou slaninu na kostičky, zcedíme a přidáme do brambor. Přidáme majonézu, nakrájenou na jemno cibuli, zcezené propláchnuté kyselé nakládané houby, ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a nakonec přimícháme hrst nakrájené zelené petrželky.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme