Babicovy recepty: Kedlubnová polévka a plněné bramborové knedlíky

15. října 2016·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica opět rozmazluje chutě posluchačům rádia Frekvence 1! Tentokrát kedlubnovou polévkou a plněnými bramborovými knedlíky. Mrkněte na recepty.

KEDLUBNOVÁ POLÉVKA

Potřebujete:
– 3 kedlubny
– 2 lžíce hladké mouky
– sůl
– čerstvou petrželku
– máslo
– zeleninový vývar
– vodu
– brambory
– 1/2 hrnku vlažného mléka
– 1 žloutek

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Podusíme je na másle. Ochutíme solí a zelenou petrželkou. Zaprášíme moukou, uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem, vložíme na kostičky nakrájené brambory a povaříme. Přidáme překrájené kedlubnové listy, převaříme a polévku odstavíme. Nakonec zahustíme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutek. Podáváme se smaženou houskou na kostičky a posypanou zelenou petrželkou.

PLNĚNÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY NA ZELÍ

Potřebujete:
– půl kila brambor moučných
– půl hrnku polohrubé mouky
– 1 vejce
– sůl
– 200 g uzeného masa
– 6 cibulí
– slaninu
– sádlo

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, sůl, vejce a vypracujeme těsto.
Bramborové těsto rozválíme na pomoučeném vále, rozkrájíme na čtverečky asi 10 x 10 cm. Na ně pak do středu ukládáme uvařené uzené maso nakrájené na drobné kostičky nebo pomleté.

Zabalíme ho do kuliček a vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a poklademe na plech, ve kterém je rozložené dušené zelí a vrch polijeme opraženou slaninou na cibulce a dáme prohřát do trouby . Posypeme smaženou cibulkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme