Vyhledávání
BABICOVY RECEPTY: Kopřivová polévka*Chřest s holandskou omáčkou
Víte, že je poslední zimní sobota? Už by to chtělo trochu jara, takže vykouzlete jarní menu, které vás dostane do té správné nálady!
KOPŘIVOVÁ POLÉVKA
Potřebujete:
- 2 hrsti kopřiv
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 600 ml vývaru
- 300 ml mléka
- 100 ml šlehačky
- sůl
- černý pepř
- špetka muškátového květu
- trochu medvědího česneku
Listy kopřivy omyjeme ve studené vodě, scedíme, posekáme na drobno.
Na másle osmahneme cibulku a mouku, jíšku zalijeme vývarem a mlékem, provaříme a zjemníme smetanou. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, uvedeme do varu. Vhodíme posekanou kopřivu, minutku vaříme a vypneme. Do hotové polévky hodíme trochu sekaných listů medvědího česneku a už nevaříme.
CHŘEST S HOLANDSKOU OMÁČKOU
Potřebujete:
- 1kg čerstvého chřestu
- sůl
- cukr
- citronová šťáva
- 2 dcl bílého vína
- 2 lžíce másla
Holandská omáčka:
- 6 žloutků
- 100 ml smetany
- 100 g másla
- vývar z chřestu
- 1 citron
Oloupeme chřest, odřízneme tvrdé konce a dáme vařit do vroucí vody dochucené solí, cukrem, citronem, vínem a trochou másla. Vaříme podle velikosti chřestu 5 až 15 minut.
Holandská omáčka:
Žloutky vyšleháme v míse ve vodní lázni, přidáme rozpuštěné máslo a pomalu přiléváme vývar z chřestu. Pořádně šleháme, až nám omáčka začne houstnout. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.
Podáváme s vařeným bramborem a plátky šunky.