BABICOVY RECEPTY: Kopřivová polévka*Chřest s holandskou omáčkou

19. března 2016·Jídlo a pití·Redakce

Víte, že je poslední zimní sobota? Už by to chtělo trochu jara, takže vykouzlete jarní menu, které vás dostane do té správné nálady!

KOPŘIVOVÁ POLÉVKA

Potřebujete: 

  • 2 hrsti kopřiv
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 600 ml vývaru
  • 300 ml mléka
  • 100 ml šlehačky
  • sůl
  • černý pepř
  • špetka muškátového květu
  • trochu medvědího česneku

Listy kopřivy omyjeme ve studené vodě, scedíme, posekáme na drobno.

Na másle osmahneme cibulku a mouku, jíšku zalijeme vývarem a mlékem, provaříme a zjemníme smetanou. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, uvedeme do varu. Vhodíme posekanou kopřivu, minutku vaříme a vypneme. Do hotové polévky hodíme trochu sekaných listů medvědího česneku a už nevaříme.

 

CHŘEST S HOLANDSKOU OMÁČKOU

Potřebujete:  

  • 1kg čerstvého chřestu
  • sůl
  • cukr
  • citronová šťáva
  • 2 dcl bílého vína
  • 2 lžíce másla

Holandská omáčka:

  • 6 žloutků
  • 100 ml smetany
  • 100 g másla
  •  vývar z chřestu
  • 1 citron

Oloupeme chřest, odřízneme tvrdé konce a dáme vařit do vroucí vody dochucené solí, cukrem, citronem, vínem a trochou másla. Vaříme podle velikosti chřestu 5 až 15 minut.

Holandská omáčka:

Žloutky vyšleháme v míse ve vodní lázni, přidáme rozpuštěné máslo a pomalu přiléváme vývar z chřestu. Pořádně šleháme, až nám omáčka začne houstnout. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí.

Podáváme s vařeným bramborem a plátky šunky.

 

Babicovy recepty: Bylinková sekaná * Slovenské úhrabky

BABICOVY RECEPTY: Kuře s bramborem a rajčaty*Hrušková buchta

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme