BABICOVY RECEPTY: Polská rajčatová polévka*Bramborové pirohy

30. července 2016·Jídlo a pití·Redakce

Inspirujte se u našich sousedů a vyzkoušejte dva polské recepty. Rajčatová polévka v létě osvěží a pirožky se hodí k posezení u piva.

POLSKÁ RAJČATOVÁ POLÉVKA

Potřebujete: 

  • 1,5 l vody
  • 2 mrkve
  • půl pórku
  • 300 g vepřových žebírek
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 200 g rajského protlaku
  • 1 cibule
  • 1 smetana
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 svazku kopru
  • sůl a pepř

Žebírka omyjeme a dáme vařit do vody s novým kořením a bobkovým listem a solí na 1 hodinu. Maso, nové koření a bobkový list vyjmeme.

Mezitím nakrájíme cibuli na jemno a osmahneme v jiném hrnci na másle. Přidáme rajčatový protlak, promícháme, přidáme lžíci hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme vývarem z masa, promícháme, vložíme oloupanou nakrájenou mrkev a pórek a vaříme další půl hodiny.

Na zjemnění přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým sekaným koprem, s nudlemi nebo rýží

 

POLSKÉ BRAMBOROVÉ PIROHY

Potřebujete: 

  • 800 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g uzené slaniny
  •  sůl
  •  voda

Náplň:

  • 200 g brynzy
  • 200 g brambor
  • kopr
  • sůl

V míse smícháme uvařené, oloupané a rozmačkané brambory se solí, moukou a trochou vody. Připravíme si těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme.

Smícháme brynzu s vařenými mačkanými bramborami, přidáme nakrájený kopr a osolíme.

Na jednu polovinu těsta dáme malé hromádky nádivky, přikryjeme druhou polovinou těsta, které kolem hromádek stlačíme, a vykrajujeme pirohy. Uvařené polijeme pokrájenou roztavenou slaninou.

Kdo chce, může polít česnekovým jogurtem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme