Vyhledávání
BABICOVY RECEPTY: Polská rajčatová polévka*Bramborové pirohy
Inspirujte se u našich sousedů a vyzkoušejte dva polské recepty. Rajčatová polévka v létě osvěží a pirožky se hodí k posezení u piva.
POLSKÁ RAJČATOVÁ POLÉVKA
Potřebujete:
- 1,5 l vody
- 2 mrkve
- půl pórku
- 300 g vepřových žebírek
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 200 g rajského protlaku
- 1 cibule
- 1 smetana
- 1 polévková lžíce mouky
- 2 lžíce másla
- 1/2 svazku kopru
- sůl a pepř
Žebírka omyjeme a dáme vařit do vody s novým kořením a bobkovým listem a solí na 1 hodinu. Maso, nové koření a bobkový list vyjmeme.
Mezitím nakrájíme cibuli na jemno a osmahneme v jiném hrnci na másle. Přidáme rajčatový protlak, promícháme, přidáme lžíci hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme vývarem z masa, promícháme, vložíme oloupanou nakrájenou mrkev a pórek a vaříme další půl hodiny.
Na zjemnění přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým sekaným koprem, s nudlemi nebo rýží
POLSKÉ BRAMBOROVÉ PIROHY
Potřebujete:
- 800 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 100 g uzené slaniny
- sůl
- voda
Náplň:
- 200 g brynzy
- 200 g brambor
- kopr
- sůl
V míse smícháme uvařené, oloupané a rozmačkané brambory se solí, moukou a trochou vody. Připravíme si těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme.
Smícháme brynzu s vařenými mačkanými bramborami, přidáme nakrájený kopr a osolíme.
Na jednu polovinu těsta dáme malé hromádky nádivky, přikryjeme druhou polovinou těsta, které kolem hromádek stlačíme, a vykrajujeme pirohy. Uvařené polijeme pokrájenou roztavenou slaninou.
Kdo chce, může polít česnekovým jogurtem.