Babicovy recepty: Šumajstrova polévka a bramborové buletky s červeným zelím

23. února 2019·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Šumajstrova polévka

400 g krup
200 g fazolí
uzené maso
3 brambory
1 větší cibule
2 lžíce sádla
1 l vývaru
bobkový list
nové koření
česnek
pepř, sůl

Předem namočené kroupy a fazole uvaříme samostatně v osolené vodě. K fazolím přidáme bobkový list a nové koření. Na sádle osmažíme cibulku a vložíme na kostičky nakrájené předvařené uzené maso a zalijeme vývarem. Přidáme fazole, kroupy, nakrájené brambory, mrkev, česnek, pepř a sůl a vše vaříme do měkka. Dochutíme majoránkou.

 

 

Bramborové buletky s červeným zelím.

250 g červené zelí
2 jablka
2  červené cibule
1 lžíce másla
sůl
půl sklenky červeného vína
30 ml rostlinného materiálu
3  jalovce
2  lžíce cukru
20 ml balsamikového octa
40 g brusinkového kompotu
bramborové karbanátky

400 g brambor
1 vejce
2 lžíce nakrájené petrželky
sůl a pepř
muškátový oříšek
2 lžíce másla

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme rozmačkáme (nastrouháme ), smícháme s vejcem, tvarohem, osolíme, nastrouháme muškátový oříšek. Utvoříme buletky ( forma karbanátku ) a smažíme na másle dozlatova na pánvi.
Zelí nakrájíme na velmi jemné proužky. Oloupaná  jablka nastrouháme, červenou cibuli překrojíme a nakrájíme na plátky.
Na másle v hrnci osmahneme zelí s jablkem a cibulí, osolíme, ocukrujeme a zalijeme červeným vínem a stříkneme vývarem. Vložíme jalovec, přiklopíme a provaříme 15 minut. Nakonec vmícháme brusinkový kompot.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme