Babicovy recepty: Zapečené toasty a pstruh na mandlovém másle

Zapečené toasty s pivním sýrem

2 cibule
100 g kostičky slaniny
2 lžíce oleje
½ čajové lžičky mletého kmínu
2 lžíce balsamico bianco
200 g kysané smetany
2 vejce
100 g pivního sýru
sůl, pepř
jarní cibulka
10 plátků sendvičového toastu

Předehřejeme troubu na 200 °. Oloupeme cibuli a jemně nakrájíme. Osmažíme kostičky slaniny s cibulí na pánvi na středním ohni. Přidáme kmín, zakápneme octem a dáme z ohně. Smícháme kysanou  smetanu s  vejci. Přidáme nastrouhaný pivní sýr, cibulovou směs na vejce, sůl, pepř a promícháme.
Potřeme plátky toastu se sýrovou směsí a dáme na pečící papír na plech. Pečeme v troubě 15 – 20 minut až dozlatova. Toasty vyndáme, překrájíme a podáváme.

 

Pstruh na mandlovém másle s citronovými bramborami.

 

600 g tvrdších brambor
hladká petrželka
2 lžíce másla
40 g mletých mandlí
sůl, pepř
1 cibule
2 pstruzi (cca 300 g)
150 ml rybího  nebo zeleninového vývaru
100 g zakysané smetany
1 pažitka
strouhaná kůra a šťáva z ½  citronu

Zapneme troubu na 200 st. Brambory pořádně omyjeme a ve slupce uvaříme. Smícháme máslo s nakrájenou petrželkou, mandlemi, osolíme a opepříme. Pstruha omyjeme, osušíme, na hřbetu nařízneme a dáme na plech. Zvenčí z vnitřku osolíme a opepříme. Třetinu směsi másla vetřeme do vnitřku pstruha a zbytek potřeme  zvenčí. Dáme do trouby péci na 30 minut. Mezitím smícháme zakysanou smetanu s cibulí najemno s citronovou kůrou, citronovou šťávou, solí, pepřem a pažitkou. Brambory zcedíme a oloupeme. Brambory nakrájíme na plátky a smícháme se zakysanou smetanou.

?>