DÁMSKÝ KLUB: Pátráte při nákupech po původu potravin?

16. února 2016·Jídlo a pití·Redakce

Původ potravin začíná být pro českého zákazníka jedním z rozhodujících faktorů. Zajímá nás původ ovoce, zeleniny, masa a mléčných výrobků.

Podle posledního výzkumu společnosti MasterCard je původ potravin důležitý pro 77% zákazníků. Jen necelá čtvrtina vůbec původ potravin nesleduje. Nejvíce nás zajímá původ čerstvého zboží. U trvanlivých potravin je nám to spíše jedno.

Nejčastěji sledovaný původ je u ovoce a zeleniny (ten zajímá 54 procent nakupujících), dále u masa a masných výrobků (42 procent), třetinu lidí (32 procent) také zajímá původ mléka a mléčných výrobků. Naopak na etikety trvanlivých potravin se dívá jen šest procent nakupujících.

Nejvíce se lidé vyhýbají polskému sortimentu, podle průzkumu jej běžně nekupuje 37 procent Čechů. Důvodem jsou zřejmě loňské problémy například s kuřecím masem, které obsahovalo bakterie salmonely. Nižší oblibu u českých spotřebitelů mají také výrobky z Ukrajiny, ty by si nekoupilo 14 procent zákazníků.

Méně lidé kupují i potraviny z Ruska (osm procent). Pětina Čechů (19 procent) se při nákupu nevyhýbá potravinám s určitou konkrétní zemí původu.

České potraviny preferuje podle výsledků průzkumu 36 procent spotřebitelů.

 

Tolik oficiální průzkum. Jak to vidí Markéta s Anetou?

Aneta: Přiznávám, že jsem občas vrátila něco z Polska, když byla vlna těch jejich špatných potravin. Ale jinak víc než původ studuji obsah a taky cenu 🙂 

Markéta: Já ano, fakt se snažím vybírat české výrobce. Ne vždycky to klapne, ale čas tím trávím.

A co vy? Patříte k těm, kteří zkoumají anebo je vám to fuk? Pište nám dnes od 16:00 – 17:00 hodin!

TIP FREKVENCE 1: Jsou potraviny „light“ opravdu dietní? Frekvence 1 zjistila více

PORADNA FREKVENCE 1: Nebojte se prošlých potravin. Které jsou v pohodě?

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme