Do ledničky, nebo do spíže? Lidé se hádají, kam patří kečup, odborníci mají jasno

11. července 2020·Jídlo a pití·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Každá rodina je zvyklá dělat to po svém. Někteří dáváme hořčici s kečupem do lednice, jiní do špajzu. Oba tábory mají pádné argumenty a nechtějí ani slyšet o tom, že by to měli dělat opačně. Odborníci však do věčného sporu vnesli trochu toho vědeckého světla. A správná je jenom jedna možnost!

Taky už se vám stalo, že jste byli u někoho na návštěvě a rozum vám zůstal stát nad jejich uskladněním dochucovadel? Opovažte se však v něčí domácnost hořčici nebo kečup uložit špatně! Ta část populace, která je běžně ukládá do skříně, zpravidla nenávidí, jak se studené omáčky lepí k láhvi a na dně vám vždycky zůstane nedosažitelný zbytek. Opačný tábor zase polévá studený pot při představě, že si ke kroketám dají napůl zkažený kečup plný mikroorganismů, který byl uchovávaný v pokojové teplotě.

Tento odvěký spor v poslední době vyvrcholil rozsáhlou vášnivou debatou na Facebooku, do které se zapojily stovky lidí. Do nesmiřitelné války se proto rozhodla vstoupit Lydia Buchtmann, mluvčí australské Rady pro bezpečnost potravin. A její závěr je naprosto jasný:

“V minulosti bylo mnoho z nás zvyklých uchovávat rajčatové omáčky v kredenci, ale od té doby se tyto produkty staly mnohem zdravějšími. Obsahují podstatně méně nezdravých konzervantů, jako třeba sůl. To znamená, že byste je měli udržovat v chladu. První věc, kterou byste pokaždé měli udělat, je podívat se na obal. Tam se obvykle píše ‘po otevření uchovávejte v ledničce’,” říká Buchtmann.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme