Frekvence 1 radí: Jak ještě využít vykoledovaná vejce

31. března 2016·Jídlo a pití·Redakce

Velikonoce jsou za námi a vy možná ještě pořád máte plnou lednici vykoledovaných vajec. Co s nimi? My na Frekvenci 1 vám poradíme!

Počasí stále ještě nahrává tomu, že se můžete prohřát dobrou polévkou. Vajíčka použijete do kulajdy, ale můžete si udělat i rychlou vajíčkovou polévku. Mouka, kmín, petržel, máslo a samozřejmě i vajíčka. To je vše, co na ni budete potřebovat. Pokud už doma polévku máte, můžete kapání z vajec použít místo nudlí.

Při výrobě vajíčkové pomazánky se fantazii meze nekladou. Prolisovaná vajíčka můžete dochutit nastrouhanými ředkvičkami, nasekanou rukolou nebo dalšími druhy zeleniny, které dodají pomazánce svěží nádech.

Salát jako hlavní jídlo

Vyrobit si můžete i jarní vajíčkový salát. Základ je stejný jako u bramborového salátu a skvělý je s řapíkatým celerem a s nastrouhaným sýrem. Vše stačí spojit trochou majonézy a plnotučnou hořčicí.

O Velikonocích se to jen hemží mazanci a čokoládou a tak jistě uvítáte něco slaného. Zkuste vajíčkový koláč. Základními ingrediencemi jsou vejce a bílé pečivo.

Další vaječné speciality

Pštrosí vejce, plněná vejce, vaječné omelety, vaječné řízky, vaječné placky – to je jen pár dalších pokrmů, na kterých si můžete po velikonocích pochutnat. Stačí projet domácí kuchařku nebo internet a budete příjemně překvapeni množstvím možností které máte.

Pozor na omezenou trvanlivost

Myslete na to, že vejce mají omezenou dobu trvanlivosti. Loupaná vydrží až týden, pokud je dáte do lednice v misce s vodou, kterou denně vyměňujete. Pokud jste je ještě neoloupali, měla by v chladničce vydržet asi čtyři dny. Pokud chcete vajíčka použít ke konci jejich trvanlivosti, je dobré vybrat si některý z receptů, kde se tepelně upravují.

Tip Frekvence 1: Slaný koláč s vejci 

Připravte si vařená i syrová vajíčka, housky nebo rohlíky, máslo, smetanu, sůl, pepř, kopr a petrželku.

Pečivo namočte a pak důkladně vymačkejte. Ze žloutků s máslem ušlehejte pěnu, pak postupně vmíchejte sůl a pepř, přidejte vymačkané housky, kopr, petrželku, našlehanou smetanu a pět nakrájených vajec. Nakonec vmíchejte sníh z bílků.

Těsto přelijte do vymazané dortové formy a pečte asi půl hodiny na 180 °C. Upečený koláč pak ozdobte kolečky vařeného vejce a koprem. 

Přejeme vám dobrou chuť 🙂

 

VIDEO: Bob & Bobák řešili Velikonoce na Slovensku! Je to prý perpetuum mobile

FOTO: Karel Gott strávil Velikonoce s rodinou v Německu! Podívejte se

ROZHOVOR: Helena Vondráčková namalovala 60 vajec! Od koledníků dostala pořádně na zadek

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme