Italové vypěstovali “líbací česnek”, nepáchne po něm z úst!

29. dubna 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Všichni, kdo se vyhýbají česneku z obavy, že by jim pak páchlo z úst, se už brzy dočkají pomoci. Postarala se o to dvojice Italů, která vypěstovala speciální odrůdy česneku bez zápachu.

Česnek v italštině známý jako “aglione” má jemnější chuť, je bez zápachu a snadno se tráví, řekli britskému listu The Guardian pěstitelé Alessandro Guagni a Lorenzo Bianchi. Do jejich první sklizně zbývá ještě několik měsíců, ale už nyní se snaží “líbací česnek” prodat do některých italských restaurací ověnčených michelinskými hvězdičkami. A pěstitelé doufají, že se aglione stane nově objeveným italským klenotem.

Ostatně především v Toskánsku už se tento druh česneku kdysi hojně používal, ale postupně zmizel. Dvojice ale přece jen vystopovala několik místních pěstitelů a získala semínka, s nimiž zahájili vlastní pěstování na půdě, kterou Bianchi vlastní nedaleko města Ancona. Nyní mají česnek na dvou hektarech půdy, což prý stačí na vypěstování zhruba 30.000 rostlin.

Česnek je často spojován s italskou kuchyní a je pokládaný za důležitou přísadu při přípravě pečených brambor, jehněčího, pečeného vepřového či bruschetty, ale není to chuť, jež by dominovala typickým jídlům. Především mladí mají obavy, že se česnek špatně tráví a že kvůli němu budou mít nevábně páchnoucí dech. Tato varianta česneku ale kromě toho, že nezapáchá, také neobsahuje allicin – chemickou látku vyskytující se v tradičním česneku. 

Češi chtějí zpátky domácí česnek!

Česnek je zázrak! Dejte si dávku!

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme