Koláč, polévka, bramboráky nebo sirup? Co všechno se dá z dýně připravit

2. října 2021·Jídlo a pití·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří a ten už doslova buší na dveře. Je třeba využít tohoto ročního období, na kterém se toho dá najít tolik pozitivního, naplno. A to třeba právě tím, že naši domácí kuchyni ozvláštníme dýňovými recepty. Potěšte své blízké jedinečnými a vzácnými dobrotami z dýně, které si můžeme naplno užít jen jednou ročně. Co všechno se dá v kuchyni z dýně vykouzlit? S tím nám poradil webový magazín Pro ženy.

Ačkoliv u nás nejsme tak posedlí dýněmi jako je tomu například v USA, kde každá rodina vyráží na výlet na pumkin patch (dýňová pole) a snaží se pořídit několik fotek svých ratolestí s obřími dýněmi a balíky sena do rodinného alba, pár malých dýniček hokaido najdeme na podzim v každém obchodě. Určitě toto období nepromarněte a připravte ty nejlepší a nejzajímavější recepty z dýní, které jsme pro vás vybrali.

Dítě na dýňovém poli (Foto Frekvence 1)

Polévka, která zahřeje

Chcete si skvěle pochutnat a zároveň se s přicházejícím podzimem trošku prohřát? S receptem na dýňovo-květákovou polévku se zázvorem se vám to rozhodně podaří. Neváhejte a pusťte se do příprav!

Na 4 porce potřebujete: dýni hokaido, květák, 2 mrkve, 20 g zázvoru, vetší cibuli, 6–8 stroužků česneku, litr zeleninového vývaru, chilli, drcený kmín, sušený a čerstvý tymián, olivový olej, olej na smažení, sůl, pepř, citronovou šťávu na dochucení. K podávání: zakysanou smetanu, dýňová semínka, čerstvý tymián.

Postup: Na plech s pečícím papírem vyskládejte kostičky dýně, růžičky květáku, hranolky mrkve a stroužky česneku ještě se slupkou. Pokapejte olivovým olejem, posypte drceným kmínem, sušeným tymiánem a přidejte pár snítek tymiánu. Osolte, opepřete a dejte na 20-30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

K osmahnuté cibuli přidejte nasekaný zázvor a vše, co jste vyndali hotové z trouby. Přidejte chilli podle vaší chuti, přilijte vývar a tyčovým mixérem rozmixujte. Chuť dolaďte citrónem a podávejte se zakysanou smetanou.

Ilustrační foto (Shutterstock)

Ňamka k podzimnímu posezení

Dýně se hodí nejen na polévky, pyré a pečení, ale je z ní také výborná pomazánka. Pozvěte přátele a připravte pro ně lahodné sezónní občerstvení.

Připravte si: Pomazánkové máslo, dýni hokaido, citronovou šťávu, cibuli, sterilované kapie, sůl, pepř, anglickou slaninu a olivový olej.

Postup: Dýni pokrájejte na kousky a mírně podlité vodou poduste doměkka. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky a obojí v pánvi na olivovém oleji orestujte dozlatova.Vychladlou dýni rozmixujte spolu s cibulí, slaninou a pomazánkovým máslem, vmíchejte nasekanou okapanou kapii, osolte, opepřete, dochuťte citronovou šťávou a promíchejte.

Dýňový koláč s nádechem Vánoc

Tento výborný koláč s dýňovou náplní vonící po perníčcích si určitě zamilujete. A díky perníku se už pomalu navnadíte na zimu a advent.

Na těsto si připravte: 300 g hladké mouky, 125 g másla, 1 vejce, 1 lžička mleté skořice, 1 špetka soli, 50 g cukru moučka, 3 lžíce ledové vody. Na náplň: 450 g dýně hokaido, 200 g 30% smetany ke šlehání, 120 g přírodního cukru, 3 vejce, 1 lžíce perníkového koření, 1 lžička citronové kůry, 1 lžíce kukuřičného škrobu.

Postup: Dýni na kostky uvařte v páře nebo upečte v troubě. Mezitím si připravte těsto: všechny ingredience rozmixujte na drobenku a zřeďte asi třemi lžícemi vody. Rukama těsto dopracujte. Těsto natlačte na dno a boky koláčové formy.

Dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte se zbytkem ingrediencí (kromě jednoho bílku na potření) na náplň. Vlijte na připravený korpus a dejte asi na 50 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Ilustrační foto (Shutterstock)

Dietní bramboráčky bez brambor

Dýně může být i dietní. Hlídáte-li si štíhlou linii, vyzkoušejte tyto výborné dietní placičky z cukety a dýně. Ušetří vám kalorie a ještě si pochutnáte.

Připravte si: Nasekanou petrželku, lžíci hrašky, sušený česnek, sůl, pepř, lžička kurkumy, lžička sušeného oregana, půl cukety, půl dýně, vejce a trochu oleje.

Postup: Dýni a cuketu pořádně očistěte a nastrouhejte najemno. Směs smíchejte v misce s petrželkou, vejcem a hraškou. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne středně hustá směs. Poté osolte, opepřete a přidejte zbylé koření. Lžící nabírejte směs a na nepřilnavé pánvi tvořte malé placičky. Pečte na malé kapce oleje z obou stran dozlatova.

Multifunkční dýňový sirup

Uvařte si jednoduchý dýňový sirup do kávy, bábovky či na palačinky. Je levný, voní po skořici a hřebíčku a navíc vám připomene příjemnou podzimní atmosféru.

Na litr sirupu si stačí nachystat 800 ml vody, 250 g třtinového cukru, pyré z půlky dýně hokaido a voňavé koření v podobě hřebíčku, skořice a muškátového oříšku. Hotový sirup pak skladujte v lednici, kde vám vydrží určitě dva týdny.

Postup: Dýni vydlabejte a nakrájejte. Uvařte na páře a rozmixujte na pyré. Svařte vodu s cukrem a přidejte koření. Přidejte pyré a vařte pět minut. Nechte vychladnout a přelijte přes sítko.

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme