Lepek jako strašák současnosti. Musíme zapomenout na pečivo?

9. února 2016·Jídlo a pití·Redakce

Lepek se stal strašákem a bezlepková dieta je IN. Nejedná se náhodou o novodobou hysterii, na které se mohou přiživit výrobci bezlepkových (ale nezdravých) potravin?

Lepek je směs bílkovin, která se vyskytuje v pšenici, žitu a ječmeni. Díky němu drží pečivo tvar a zůstává vláčné. Ve snaze o co největší profit to šlechtitelé trochu přehnali. Současné odrůdy pšenice obsahují skutečně vyšší obsah lepku. A my se navíc rádi přejídáme.

Lepek může způsobit alergii a nevyléčitelnou nemoc, kterou známe pod názvem celiakie. Nemocní musí držet bezpodmínečnou bezlepkovou dietu.

Co když ale nemocní nejsme? Většina zdravých lidí, kteří se vzdali lepku, tvrdí, že se cítí lépe. Pochopitelně. Protože z jídelníčku vyřadili věci, kterých jíme příliš mnoho: sušenky, pečivo, uzeniny, koláče z bílé mouky.

Není ale lepší upravit si jídelníček tak, aby byla houska s máslem součástí sobotní snídaně jednou za týden a nejedli jsme ji jen tak mimoděk v práci každý den?

Podle odborníků je u zdravých lidí škoda zanevřít na lepkové potraviny a ničím je nenahradit. Zejména dětem jen maso a zelenina nestačí. Potřebují dávku sacharidů, které jsou obsaženy v pečivu a těstovinách. Případně můžete děti naučit na kroupy nebo jahelné kaše, žitný kváskový chleba nebo pohankové palačinky.

Nemoci, které způsobuje lepek

Celiakie

Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém vzniká imunitní reakce na lepek ve sliznici tenkého střeva. Důsledkem je zeslabená sliznice neschopná vstřebávat potraviny. Pacienti musí držet celoživotní bezlepkovou dietu. V populaci je 1% celiaků, očekává se nárůst na 3%.

Alergie

Lepek u některých lidí vyvolává alergickou reakci spojenou s otokem sliznice tenkého střeva a následně projevy, jako je bolest břicha nebo průjem. Alergií na lepek trpí 1 – 3 procenta populace.

Intolerance

Po požití lepku trpí dotyčný nadýmáním a střevními problémy. Dieta nemusí být přísná, záleží na konkrétní situaci.

Pšenice není jed a zdravý člověk se nemusí lepku vyhýbat. Rozumnější je držet se hesla: Všeho s mírou. Stačí zbavit se závislosti na uzeninách nebo sušenkách a nahradit je zeleninou. 

 

TIP FREKVENCE 1: Zapomeňte na diety! Víme, po kterých potravinách zhubnete

TIP FREKVENCE 1: Jsou potraviny „light“ opravdu dietní? Frekvence 1 zjistila více

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme