Může ovoce škodit? Letních plodů si dopřávejte s mírou, radí odborníci

1. září 2017·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Chipsy ze zeleniny a ovocné smoothies? Není přece nic zdravějšího, ne? Švestek, meruněk a třešní ze zahrádky si po celé léto dopřáváte bez výčitek v domnění, že se jedná jen a jen o vitamíny. Je tomu ale tak?

V létě a na podzim na nás číhají četní falešní přátelé. Na prvním místě to jsou zeleninové chipsy. Jakmile jste je jednou ochutnali, nepřestáváte vychvalovat jejich nutriční přednosti před každým, kdo se odváží rozhodnout se pro bramborové lupínky. Nicméně skutečnost je docela jiná.

“Zeleninové chipsy jsou energetická bomba. Dehydratací se zelenina zbaví veškeré vody a zbudou sacharidy, tedy cukr, a tuky, které v nich zanechá olej, v němž byly smaženy,” říká nutriční poradkyně Florence Waxinová. A výsledek? Vaše chipsy z červené řepy se už vůbec nepodobají původní zelenině a jsou jen nezanedbatelným zdrojem kalorií. Sto gramů zeleniny obsahuje zhruba 20 až 30 kalorií, zatímco sto gramů zeleninových chipsů má 430 kalorií.

Ovoce je v létě a na podzim naším oblíbeným spojencem. Jakmile se objeví třešně, dopřejeme si jich trochu. Ovoce je sice zdrojem vitamínů, vlákniny a minerálů, ale také zdrojem jednoduchých cukrů. “Obsahuje kolem 15 až 25 procent cukrů, proto ho nemůžeme jíst tolik, kolik bychom si přáli, jinak tělo cukry ukládá. Dávejte tedy přednost ovoci, které není příliš sladké. V malém množství je třeba konzumovat banány, hroznové víno a třešně,” varuje Florence Waxinová.

Konečně zapomeňte na tradiční pravidlo pět kusů ovoce a zeleniny denně. Omezte se na tři porce ovoce, do nichž započítejte i džusy. Jedna porce třešní znamená dvanáct plodů a jedna porce hroznového vína je dvanáct kuliček.

Všichni už ochutnali sorbet nebo granitu, která se skládá ze sirupu, cukru a drceného ledu, místo tradiční zmrzliny v domnění, že tak prospívají své linii. To je chyba: “Zmrzlina obsahuje mléko a cukr ve velkém množství, ale granita je cukry přímo nabitá,” říká Florence Waxinová. Porci ovoce však mohou nahradit sorbety bez cukru. Na jejich složení si musíme dávat pozor.

“Je třeba připomenout, že ořechy a mandle jsou pro tělo prospěšné. Ořechy jsou bohaté na omega 3 nenasycené mastné kyseliny a mandle obsahují hodně vápníku. Není je však vhodné konzumovat ve větším množství, protože jsou velmi kalorické,” zdůrazňuje nutriční poradkyně. Ideální je omezit se na deset až 12 mandlí nebo ořechů denně.

Smoothies. Stejně jako u ovoce je i zde hlavní otázkou množství: “Jestliže zkonzumujete smoothie s broskví, třemi meruňkami a jedním pomerančem, rovná se to třem porcím ovoce. Proto je třeba se omezit na jedno smoothie za den,” radí Florence Waxinová. Všechno zase závisí na složení. Jestliže nápoj obsahuje ovoce, cukr a mléko, je třeba to vyvážit následujícím jídlem, abyste nezkonzumovali za jeden den příliš mnoho cukru.

 

Zdroj: ČTK

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme