Nestlé přestěhuje výrobu Lentilek z ČR do Německa

12. října 2020·Jídlo a pití·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Společnost Nestlé přesune výrobu oblíbených Lentilek z České republiky do Německa. V Holešově na Kroměřížsku se vyráběly od roku 1907, od jara příštího roku by se měly nově začít vyrábět v Hamburku. Důvodem přesunu je změna receptury i obalu, uvedl Český rozhlas (ČRo).

Sjednocujeme recepturu mezi Lentilkami a Smarties, to znamená, že v lentilkách bude méně cukru a bude tam více čokolády, což nám vyšlo na základě spotřebitelských testů,” uvedl pro Radiožurnál ředitel pro korporátní záležitosti společnosti Nestlé Česko Vratislav Janda.

Zmiňované požadavky výroby lze podle zástupců firmy naplnit momentálně jen v Hamburku. “Chceme nově Lentilky balit do papírových obalů, což je věc, která je opět technologicky náročná. Nemáme je v České republice a jsou zase v Hamburku,” uvedl Janda. Podle Nestlé Česko pro ČRo se přestěhováním výroby do Německa cena výrobku v obchodech nezmění.

Lentilky vyrábí holešovský závod Sfinx, koncem loňského roku v něm pracovalo asi 400 lidí. Více než polovinu jeho produkce tvoří želé výrobky, které se prodávají na domácím trhu hlavně pod značkou Jojo. Podnik vyrábí i tvrdé bonbóny Bon Pari nebo Hašlerky a dále dražé, mezi která patří právě Lentilky a Smarties pro anglický trh. Čokoládová centra pro ně se dovážejí z druhého závodu na cukrovinky společnosti Nestlé v Česku, olomoucké Zory. Za jednu směnu se ve Sfinxu vyrobí asi 1,6 milionu kusů Lentilek. Sfinx vyrábí i cukrovinky marshmallow či polotovar karamel.

Historie výroby cukrovinek v Holešově sahá do roku 1863. Do současné továrny se přesunula v roce 1910. Sfinx tak patří mezi nejstarší továrny na cukrovinky v Česku. Součástí společnosti Nestlé je od roku 1992, předloni vyrobil Sfinx téměř 15.900 tun cukrovinek. Zisk české pobočky předního světového výrobce cukrovinek Nestlé v roce 2018 meziročně stoupl o 1,6 procenta na 578 milionů korun. Tržby klesly o 200 milionů korun na 10,5 miliardy. Hospodářské výsledky za loňský rok firma zatím oficiálně nezveřejnila.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme