Nezapomeňte oslavit mezinárodní den kávy

1. října 2020·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova

Foto: Shutterstock.com

Káva, nápoj, který se vyrábí z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Tvoří u mnoha Čechů denní rutinu a bez šálku dobré kávy nejsou někteří lidé ráno schopni fungovat. Také proto je tento druh nápoje, hned po vodě, druhým nejkonzumovanějším na světe. Den zavedli ve Spojených státech na oslavu pití kávy a na podporu její produkce a prodeje.

Kávová semena jsou semena plodů kávovníků a jedná se ovoce. Plod se díky barvě a tvaru nejčastěji přirovnává k tvrdé třešni. Pravlastí je africký kontinent a Etiopie, kde káva rostla jako první. Během 13. až 14. století byla převážena válečníky do Jemenu, kde se stala součástí Arábie, která je dodnes považována za kolébku lahodného nápoje.

Kávovníku se nejlépe daří ve vlhkém tropickém pásu, protože potřebují dostatek vláhy a slunce. Z jednoho keře lze získat až 2,5 kg zelené kávy a z té 0,5 kg pražené kávy. Největšími producenty tohoto lahodného černého nápoje jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.

Máme hodně druhů káv. Nejznámější je robusta a arabika. Právě arabika tvoří až 70 % z celkové produkce kávy na světe a vyznačuje se nízkým obsahem kofeinu a její chuť je jemně nasládlá. Robusta má naopak tmavší barvu, zemitější chuť. Zrnka jsou menší a obsahují dvakrát více kofeinu než u předchozího druhu.

Připravit kávu si můžete na mnoho způsobů. Nejznámější je espresso, turecká káva, instantní káva. Lidé si v posledních letech také značně oblíbili  cappuccino, latte macchiato. Což je káva připravena na italský způsob, jejíž podstatnou část tvoří našlehané mléko.

Zajímavostí je také původ názvu cappuccino. Ten je spjat s mnichy kapucíny, kteří nosili hnědé sutany, které jsou velmi podobné kávě.

Konzumace kávy má na lidské zdraví pozitivní vliv a podle dosavadních průzkumů snižuje úmrtnost. U lidí kteří kávu konzumují pravidelně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, výskytu rakoviny a dokonce snižuje výskyt druhého typu diabetu.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme