PORADNA FREKVENCE 1: Co by měly děti jíst denně

14. března 2016·Jídlo a pití·Redakce

Zejména v raném věku je důležité, aby děti jedly zdravě. Rodiče by proto měli stravování dětí věnovat maximální péči. Po čem budou vaše děti zdravé?

„Musíš hodně jíst, abys vyrostl a byl silný!“ Tuhle větu jste si vyslechli jako dítě a určitě ji opakujete svým dětem. Víte ale, co by měly děti denně jíst, aby se dobře vyvíjely?

Pokud to hodně zestručníme, měl by každý chod obsahovat z poloviny ovoce nebo zeleninu, aby dítě získalo dostatečné množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Čtvrtinu by měly představovat bílkoviny (z vajec, ořechů, fazolí, ryb nebo drůbeže). Další čtvrtina má být z obilovin (například ovesné vločky). Navíc děti potřebují hodně vápníku a zdravých tuků.

Zkuste do jídelníčku zařadit následující potraviny.

Jahody

Jahody obsahují hodně vitamínu C. Výhodou je, že většina dětí má jahody rádo. Ať už samotné nebo v jogurtu, v müsli nebo na koláči.

Cizrna

Obsahuje hodně bílkovin, vlákniny, železa a zdravých tuků. To vše je dobrá prevence onemocnění srdce. Cizrnu naučte děti jíst v salátech, jako teplou svačinku nebo jako humus na chlebu.

Květák

Ten obsahuje hodně vitamínu K, který pomáhá zastavovat krvácení z ran. Tahle zelenina chrání před rakovinou. Bohužel ne všechny děti mají květák rády. Zkuste jim květák nabídnout v lahodné krémové polévce nebo ho propašujte na pizzu.

Vejce

Vajíčka obsahují hodnotnou bílkovinu a dodají dětem energii. Ať už jako míchaná, volské oko nebo natvrdo: vajíčka se dají zařadit do jídelníčku v každou denní dobu.

Mandle

Mandle obsahují nenasycené mastné kyseliny, proto jsou v rozumném množství zdravé. Obsahují hodně vitamínu E, bílkovin a vlákniny. Mandle se hodí do müsli, jako svačinka nebo zkuste mandlové máslo na chleba.

Avokádo

Zelené plody obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin a chrání před onemocněním srdce. Můžete ho připravit jako dip nebo přidat do salátu. Výborné je avokádo namazané na chlebu místo másla a šunka k tomu.

Ovesné vločky

Vločky, zejména celozrnné, jsou zásobárna energie. Vláknina udrží děti déle syté a udrží hladinu cholesterolu a cukru v rovnováze.

Jogurt

Jogurt, hlavně ten řecký, obsahuje hodně vápníku a bílkovin. Je takt dobrý pro tvorbu kostí a růst dítěte. Zvykněte děti na jogurt s ovocem, s vločkami nebo jen tak samotný jako svačinku. Vsaďte na kvalitu!

 

PORADNA FREKVENCE 1: Jak vylepšit imunitu u dětí?

FOTOGALERIE: Kdopak se to schovává? Tyhle děti vás dostanou!

PORADNA: Batolata a malé děti jsou jako tryskomyši. Jak je ochránit před úrazem?

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme