RADA FREKVENCE 1: Na co si dát pozor při nákupu rybích prstů

5. února 2016·Jídlo a pití·Redakce

Rybí prsty jsou oblíbené rychlé jídlo. Zejména děti je milují. Skrývají ale tyčinky opravdu rybí maso obalené ve strouhance nebo jíme divnou hmotu?

Kolik masa obsahují

Pro rybí prsty bohužel není stanoven limit obsahu masa. Musíme věřit tomu, že výrobci dodržují to, co slibují na obalech. V obchodech seženete rybí prsty s obsahem od 22% – 69,1%. Člověk nemusí být matematik, aby si nespočetl, že některé výrobky jsou jen prsty, ale nikoli rybí.

Rybí maso nebo náhrada

U složení některých rybích prstů najdete ve složení třeba hrachovou bílkovinu nebo vlákninu. Na hrachu není nic špatného, ale pokud ho výrobce přidává místo masa, tak to není minimálně fér. Raději si dvakrát přečtěte údaje na obalu.

Hmota ve strouhance

Očekáváte, že náplň rybího prstu je převážně masová? To jste na omylu. Čím více se podíl složky rybího masa blíží obsahu masa, znamená to, že náplň rybího prstu je opravdu především masová. U některých výrobků je ale obsah masa skoro 2,5x menší, než podíl složky rybího masa. Česky to znamená, že kromě rybího masa jsou uvnitř i jiné složky, které chybějící maso nahrazují. Třeba právě hrách nebo mouka.

Rybí prsty nenahradí rybu

Rybí maso je zdravé. Rybí prsty jsou ale něco jako rybí fastfood. Jako první pomoc v časovém presu poslouží ty kvalitní určitě dobře, ale pokud čas a nálada dovolí, vyzkoušejte čerstvé ryby. Doby, kdy jsme znali jen smažené filé a vánočního kapra, jsou přeci dávno pryč!

Vyzkoušejte filet z tresky a k tomu salátek! Recept na salát zde!

A k tomu super snadná pomazánka z tuňáka!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme