Studená svačinka: ředkvičková pomazánka

Variací na tvarohové pomazánky existují desítky. K jejich kouzlu patří i to, že si s kompozicí můžete pohrávat donekonečna. Rozhodně ale nezapomeňte na razantní ředkvičky!

NA 4 PORCE

Příprava:do 30 minut

* 1 svazek ředkviček
* 300 g žervé, lučiny nebo cottage sýra, i ve směsi
* 50 g sýra s modrou plísní, nastrouhaného (nemusí být)
* hrst řeřichových lístků
* sůl, špetku cukru a pepř na dochucení
* tmavý chléb k podávání

Ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v robotu. Vložte je do cedníku a jemně, stejnoměrně posolte. Nechte asi čtvrt hodiny stát, aby zelenina pustila vodu (zbytek pak ještě vymačkejte). V misce utřete měkké sýry, přidejte ředkvičky, osolte, případně opepřete a chuť dotáhněte trochou cukru. Pokud jste se rozhodli použít plísňový sýr, buďte opatrní se solí – sýr bývá sám o sobě dost slaný. Mažte na krajíce chleba a ihned podávejte. Pomazánka v chladu vydrží do druhého dne, ale působením šťávy z ředkviček zřídne. Vylouženou vodu tedy odlijte – anebo původní pomazánku přetvořte na hustý salát.