Vyhledávání
TEST: Kam se ztratil poctivý gothajský salám?
Oblíbený (a levný) salám gothaj ubírá postupně na mase a přidává na éčkách. Salám, který se vyrábí podle čtyřicet let staré normy, zažil rozhodně lepší léta.
Před 40 lety obsahoval gothaj 70% masa. Podle současné vyhlášky mu stačí teď 40%.
Nedostatek masa dohánějí výrobci různými přidanými látkami, jako jsou zahušťovadla nebo voda v kombinaci s fosfáty. Dobrota!
Srovnání gothajů
Ročník narození 1977
Obsah masa: 73%, počet éček: 1
Receptura:
Vepřové maso 52%, vepřové sádlo, hovězí maso 21%, dusitanová solicí směs, jedlá sůl, konzervant E 250, sladká paprika, černý pepř, bílý pepř, muškátový oříšek, muškátový květ, sušená zelenina, česnek.
Ročník narození 2016
Obsah masa: 44%, počet éček: 6 – 7
Receptura:
Vepřové maso 25%, vepřové sádlo, hovězí maso 19%, konzervant E 250, bramborový škrob, jodovaná jedlá sůl, česnek, stabilizátory E 451, E 450, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, aroma, antioxidant E 316, zahušťovadlo E 412, barvivo E 120
Nenechte se zlákat růžovoučkou barvou
Barva masných výrobků prodává. Jenže lákavá barvička není přirozená. Výrobci si pomáhají barvivy. Pouze dva gothaje na trhu barvivo neobsahují: gothaje od Steinhausera a Kosteleckých uzenin.
Pozor na drůbeží maso
Gothajský salám se vyrábí buď z vepřového anebo v kombinaci s hovězím masem. Nesmí ale v žádném případě obsahovat drůbeží maso! Pozor na salámy Tesco Value Gothaj a Řezníkův talíř Gothajík. V nich je obsažen drůbeží protein a to je v rozporu s legislativou!
TIP FREKVENCE 1: Jsou potraviny „light“ opravdu dietní? Frekvence 1 zjistila více
TIP FREKVENCE Chcete zhubnout? Pak už nikdy nesnídejte toto jídlo!