Thajská polévka

Postaví vás na nohy: thajská polévka Samozřejmě – pravou a nejpravější Tom Kha Kai v našich zeměpisných šířkách jen tak nevykouzlíme. V téhle verzi tedy oželíme kořen galangalu i kaffirové listy a budeme pracovat s tím, co český supermarket dal. I tak vás výsledek ovane horkým asijským vánkem a spolehlivě postaví na nohy.

NA 4 PORCE

Příprava: 30 minut

* 250 g kuřecích prsíček, nakrájených na tenké plátky
* 2 chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené najemno
* 100 g tenkých rýžových nudlí
* 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
* 150 g žampionů, nakrájených na plátky
* 1 lžíci zázvoru, oloupaného a nastrouhaného nahrubo
* 2–3 lžíce limetkové, případně citronové šťávy
* 2 lžíce rybí omáčky
* 1 stonek citronely (např. Carrefour)
* 400 ml kokosového krému
* 1 lžíci sekaného koriandru (lze vynechat)
* 1 malou chilli papričku, nakrájenou (na ozdobu)

1. Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte je a nechte stranou.

2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vývar. Přihoďte stonek citronely, zázvor, dvě chilli papričky a vařte pět minut. Pak přidejte houby a kousky kuřete a ještě pět minut povařte.

3. Přilijte do polévky limetkovou nebo citronovou šťávu, kokosový krém a rybí omáčku a pět minut prohřívejte na mírnějším ohni.

4. Na každý talíř navršte kopeček nudlí a ty zalijte horkou polévkou. Pokud máte koriandr, posypte jím (stejně jako zbývající chilli papričkou) ,hladinu‘ – a neste na stůl…

Tip Apetitu: Možná se to nezdá, ale veškeré ingredience na thajskou polévku jsou v obchodech (případně u vietnamských prodejců) už docela běžně k mání:

* Sušenou citronelu (značky Tandoori) mívají v nabídce kromě supermarketů i kořenářství a prodejny zdravé výživy. 100 g vyjde na 22 Kč.

* Vaříte-li s Apetitem, možná už máte rybí omáčku doma, pokud ne – kupte si ji. Bude se hodit ještě mockrát. V regálech obvykle stojí hned vedle sójové omáčky a jmenuje se Fish Sauce, Exotic Food, 200 ml za 40 Kč.Thajpol