Udělejte si domácí pampeliškový med

28. dubna 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Smetánka lékařská neboli pampeliška - může být buď otravný plevel ničící každého zahrádkáře a nebo léčivá bylinka. My vám dnes na Frekvenci poradíme, jak jí vzít na milost a udělat z ní vynikající pampeliškový med.

Správně bychom neměli mluvit o medu, ale o sirupu. Pomáhá při nachlazení nebo kašli. Opatrní by ale měli být alergici. Jinak má pampeliška široké použití. Pomáhá proti únavě, čistí žaludek, zlepšuje trávení, čistí krev a má močopudné účinky. Stačí lžíce pampeliškového medu denně.

Jak na to?

  • Potřebujeme 200 gramů květů pampelišky – přibližně 300 květů. Květy by měly být samozřejmě z čistého prostředí. Trháme je nejlépe před polednem, když jsou nejvíc rozvité.
  • Květy příliš neoplachujeme, aby v nich zůstalo co nejvíc pylu. Přilijeme ¾ litru vody a šťávu ze dvou citrónů. Několik minut povaříme. Voda by se měla pylem zabarvit do světle hnědé. Nechte vychladnout a šťávu s pampeliškami dejte na den do chladné a temné místnosti.
  • Druhý den scedíme vše přes plátno, přidáme kilo a půl cukru a znovu vaříme přibližně půl hodiny, dokud se cukr nerozpustí a tekutina nebude mít karamelovou barvu a medovou konzistenci.
  • Pampeliškový med plníme ještě zatepla do čistých skleniček, které dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Když med vychladne, uložíme sklenky na temné a chladné místo.

Včelí med můžeme používat stejně jako klasický – nejen do čaje, ale i na pečivo nebo do jogurtu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme