16. října byla poprvé použita při operaci anestezie

16. října 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

"Jako by mě někdo podrbal na krku." To byla slova pacienta, kterého bostonský chirurg Henry Jocob Bigelow jako první na světě operoval za pomocí anestezie. Psalo se 16. října 1846. Prvním operovaným mužem byl Edward Gilberd Abbott a úspěšně mu byl odoperován nádor na krku.

Za otce anestezie, který na Abbottovi předvedl veřejně první éterovou narkózu je považován William Morton. Na zmírnění bolesti při extrakci zubů použil éter už 30. září. Díky úspěšnému pokusu se mu dostalo patřičné novinářské pozornosti. Následně pak mohlo dojít k revoluční operaci. Po ní ale musel Morton představit složení látky. Problém byl ale v tom, že éter nebyl žádnou novinkou. Přesto pojmenoval onu látku Letheon.

Zastírání se ovšem nevyplatilo. Odborná veřejnost se krátce poté dozvěděla, že jde o obyčejný éter. Morton podal i přesto žádost o vydání patentu na postup a použitou látku. Patentový úřad mu i přes nevoli lékařů tehdy vyhověl. Kritika se snášela především na Mortonovu snahu bohatit se za každou cenu. Vědci byli toho názoru, že není správné vydělávat na humánním postupu, který výrazně inovuje podmínky při operacích. Patentový úřad ale patent zrušil a éter se dostal do běžného používání.

Morton se s tím ale nehodlal smířit. Kongres tak požádal o tzv. národní odměnu ve výši sto tisíc dolarů. Proti ní se ale tvrdě postavil objevitel éteru a na základě toho byla žádost zamítnuta.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme