2. května zabili nejhledanějšího teroristu světa. Usáma bin Ládina nikdo nechtěl nechat pohřbít na svém území

2. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Usáma bin Ládin. (Foto: Profimedia)

„Spravedlnost byla nastolena.“ Tuto větu pronesl americký prezident Barack Obama 2. května 2011 poté, co americká armáda dopadla a zabila vůdce teroristické organizace Al-Káida Usámu bin Ládina. Řadu let se skrýval v pákistánském Abbottábádu. Dopadením bin Ládina pro většinu lidí zmizel symbol mnoha vyhaslých životů a utrpení spojeného s útokem na Světové obchodní centrum z 11. září 2001. Dnes od jeho smrti uplynulo 12 let, pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Usáma bin Ládin se narodil 10. března 1957 v Saudském Rijádu do rodiny zámožného stavebního magnáta. Už v mladistvém věku se stal členem Muslimského bratrstva jehož cílem bylo muslimské ovládnutí světa. Organizace figuruje na žebříčku teroristických organizací a působí v Saudské Arábii, Spojených arabských emirátech a Rusku.

V 80. letech pak odešel do Afghánistánu, kde založil neblaze známou teroristickou organizaci Al-Káida. Ta si kladla za cíl nastolit ryze muslimské režimy na Arabském poloostrově. Velkým zlomem pro Usámu a jeho přívržence bylo, když v rámci války v Perském zálivu Saudská Arábie umožnila vstup amerických vojsk na své území. Začal tak zpochybňovat legitimitu saúdskoarabské královské rodiny, jakožto strážců muslimských hodnot a otevřeně vyhlásil válku USA.

Před 11. zářím zaútočila Al.-Káida na americké velvyslanectví v Keni u pobřeží Jemenu, dále na americký torpédoborec USS Cole a podezřelá je i z výbuchu v garážích Světového obchodního centra v New Yorku z roku 1993.

Budova tzv. dvojčat se na mušku Al-Káidy dostala ještě jednou. A to 11. září 2001 při nejhorším teroristickém útoku, kdy unesená letadla narazila do obou mrakodrapů Světového obchodního centra zemřelo téměř tři tisíce lidí.

Bin Ládin se kvůli svým činům stal nejhledanějším teroristou světa. Pátrání začalo okamžitě, ale skrývat se dokázal ještě dalších 10 let. Dopadnout se ho podařilo až v roce 2011. Díky informaci kurýra. Ten prozradil místo úkrytu zakladatele Al-Káidy agentům CIA. Jednalo se o luxusní dům obehnaný vysokou zdí a ostnatým drátem, který stál jen 800 metrů za prestižní pákistánskou vojenskou akademií.

Není zcela jisté, jak dopadení bin Ládina vypadalo. Podle jedné verze ho voják střelil do hlavy poté, co vešel do ložnice v horním patře. Terorista se měl natahovat po zbrani. Podle další verze ho zastřelil sniper, když vůdce Al-Káidy vyhlížel z ložnice. Do místnosti pak vběhli další dva vojáci, kteří na bin Ládina ještě několikrát vystřelili. Za touto verzí stojí operátor, podle kterého dostali vojáci příkaz, aby bin Ládina nestříleli kvůli identifikaci do hlavy.

Identitu bin Ládina nakonec potvrdila pitva. Hledaný muž číslo jedna se dočkal i pohřbu. Bin Ládinovo tělo bylo svrženo do moře, protože USA chtěla vyhovět islámské tradici, která velí pohřbít mrtvého do 24 hodin. Svržení těla do moře zvolili proto, že by bylo těžké najít zemi, která by byla ochotná nechat teroristu pohřbít na svém území a také panovaly obavy, že by se jeho hrob mohl stát poutním místem teroristů. Proto není známo ani místo, kde bylo tělo do vody svrženo.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme