28. dubna došlo ke vzpouře na lodi Bounty. Některým námořníkům zpečetil život alkohol

28. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

28. dubna roku 1789 došlo ke vzpouře na lodi Bounty. Jednalo se o britskou královskou loď, která v zimě 1787 vyplula na Tahiti. Jejím úkolem bylo získat sazenice chlebovníku a odvést je na Jamajku, aby se tam pěstovaly jako obživa pro místní otroky. Vše ale dopadlo úplně jinak. Pojďme se na tento příběh podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Bounty dorazila na Tahiti v říjnu 1788, tedy v období, které bylo pro přesazování chlebovníku naprosto nevhodné. Námořníci proto na ostrově půl roku čekali, až nastane pro chlebovníky správný čas. Půlroční neplánovaný pobyt na tak nádherném ostrově plném přátelských obyvatel a svůdných žen naboural námořníkům morálku. Když se na začátku dubna 1789 opět nalodili, šlo to s posádkou z kopce. Po zakušení idylického života na Tahiti se nehodlali vrátit k drsnému životu na moři a po vzpouře v čele s Fletcherem Christianem poslali kapitána Williama Blighe s osmnácti jemu věrnými muži v malém člunu napospas širému oceánu.

Blighe pak nakonec doplul v člunu až na Timor. Posádka Bounty se vrátila na Tahiti, kde zůstala jen část vzbouřenců. Devět námořníků včetně vůdce, plus šest Tahiťanů a dvanáct Tahiťanek odplulo na dva tisíce kilometrů vzdálený neobydlený ostrov Pitcairn. Obávali se dopadení, aby je nikdo neobjevil a nezajal za vzpouru. Proto po doplutí na ostrov loď úmyslně potopili.

Na ostrově si postavili chýše a založili rodiny. Bohužel život v izolaci se jim nedařil, zvlášť když po nějaké době přišli na to, jak si vyrobit alkohol, který se Evropané naučili destilovat z lokálních surovin. V podstatě se za několik let jejich rajského pobytu stihli navzájem povraždit.

Tahitští muži vraždili Brity, Britové vraždili Tahiťany a i sebe navzájem. Vraždící mánii se nevyhnuly ani vdovy po námořnících, které tak oplácely smrt svých manželů. Na ostrově nakonec zbylo devět Tahiťanek, devatenáct dětí a jediný muž John Adams. Ten se rozhodl do jejich životů vnést smysl, řád a obrátil je ke křesťanství. Když pak v roce 1908 náhodou ostrov objevila americká velrybářská loď, nalezla na Pitcairnu vzornou vzkvétající kolonii, žijící přísně podle křesťanských zásad. Vzpoura na Bounty se stala námětem mnoha knih, románů a filmů. Jedním je snímek z roku 1984 s názvem Bounty.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme