30. říjen si Američané pamatují dodnes. Rozhlasové sci-fi Válka světů v nich vyvolala paniku

30. října 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Oslavy Halloweenu byly 30. října 1938 v plném proudu a Spojené státy panikařily. Důvodem byla rozhlasová hra Orsona Wellese, který zinscenoval sci-fi román Válka světů. Na začátku pořadu sice jasně zaznělo, že se jednalo o dramatizaci. Lidé, kteří si ale pustili rádio později, to netušili a začali propadat panice.

Welles si jako předlohu vybral román otce science fiction George Herberta Wellse – Válka světů. Knihu převedl za pouhý týden do podoby scénáře Howard Koch. Příběh chtěl vykreslit co možná nejrealističtěji. Proto jej zasadil do tehdejší doby. Jak ale zvolit místo konání? Vzal tedy mapu a náhodně do ní zabodl tužku. Trefil se přitom do městečka Grovers Mills u New Jersey.

Důraz na autenticitu kladl i Welles. Zkouška s herci mu nepřipadala zprvu dobrá. Navrhuje tedy děj vykreslit z pohledu reportérů. Tím právě nešťastně udeřil hřebíček na hlavičku. Autenticita byla totiž neuvěřitelná. Na začátku hodinového pořadu sice zaznělo, že se jedná o dramatizaci knihy. Bohužel lidé, kteří si rádio zapnuli později, o tom netušili. Statisíce Američanů tak propadly panice, protože si mysleli, že opravdu došlo k mimozemské invazi. Hodně způsobilo i to, že většina Američanů knihu neznala.

Velkou porci reality přidal i herec, který vystoupil jako tehdejší prezident George Roosevelt. Jeho hlas byl hlavě státu velice podobný. A tak Američané propadli ještě větší hysterii. Ve městě Grovers Mills lidé prchali do lesů. Pouze pár jedinců vytočilo číslo rádia a snažilo se získat více informací.

Mezitím Welles stále řídil představení. Do budovy CBS se snažili dostat policisté a představitel rádia dokonce šel za Wellesem do studia, a snažil se ho přesvědčit, aby vysílání přerušil a uklidnil posluchače. Na to zareagoval jen tím, že ať jsou klidně vystrašeni.

Před veřejností po skončení představení Welles utekl zbaběle zadním vchodem. Až druhý den se omluvil. Přesto se stal mediální hvězdou a později dokonce natočil jeden z nejúspěšnějších filmů všech dob – Občan Kane.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme